Hoppa till huvudinnehåll

Varför röstar inte unga fastän de är intresserade av politik?

Valaffischer i Åbo.
Valaffischer i Åbo. Bild: Yle/Isabel Nordberg Kommunalvalet 2017,Åbo,Åboland,politik

Ordet politik kan få många att grimasera, antingen för att de inte är nöjda med regeringen eller för att de tycker att politik är tråkigt och jobbigt. Det spekuleras på många håll om varför unga inte är intresserade av politik och hur man ska aktivera de unga i politiken. Stämmer det faktiskt att unga inte är intresserade av politik?

Vem vet mest om de ungas politiska intresse om inte unga själv. Isabella Servanto, 20, Benjamin Bergan, 17, och Alexis Vartiainen, 19, är unga kandidater som för första gången har möjlighet att ställa upp i val, och som genast gett sig in i politiken. Bergan som dessutom når myndig ålder först dagen före valet, är högst sannolikt den yngsta kandidaten i hela Finland. De vill vara med och påverka, lära sig och vara de ungas röst.

– Jag känner många unga som inte alls är intresserade av politik, vilket ju är synd för dem, för då kan de inte heller vara med och bestämma, säger Isabella Servanto, som ställer upp för De gröna i kommunalvalet i Åbo.

Isabella Servanto ställer upp för De gröna i kommunalvalet 2017.
Isabella Servanto ställer upp för De gröna i kommunalvalet 2017. Isabella Servanto ställer upp för De gröna i kommunalvalet 2017. Bild: Yle/Matilda Saarinen isabella servanto

Enligt statistik gjord av valforskare Sami Borg och Sari Pikkala röstade under en tredjedel av under 25 åringar i det förra kommunalvalet. Kan man ändå påstå att unga inte är intresserade av politik? Det tycker inte Benjamin Bergan som ställer upp för SFP i Pargas.

– Det beror lite på hur man tolkar frågan. Nog är vi ju aktiva på det sättet att vi diskuterar mycket, men våra åsikter kanske inte kommer fram till dem som beslutar om saker.

Benjamin Bergan.
Benjamin Bergan. Benjamin Bergan. Bild: Meaningless Productions benjamin bergan

Alexis Vartiainen som ställer upp för Samlingspartiet i Åbo berättar att han har ett stort samhälleligt intresse och tycker att kommunalvalet är väldigt viktigt.

– Det stället där man kan mest konkret påverka hur samhället ser ut är i en kommun. Så på det sättet tycker jag att kommunalval är jätteintressanta.

Många unga sitter i Åbo fullmäktige

Kommunalvalet är det val med lägst valdeltagande. I förra kommunalvalet röstade endast 58,3% av de röstberättigade i hela landet, och i Åbo röstade 55,6 % vilket var en oroväckande låg procent.

Valdeltagandet har visserligen varit lågt, men något som ändå glädjer är Turun Ylioppilaslehtis statistik över hur många unga som trots det sitter i Åbo fullmäktige.

– I Åbo har mängden unga kandidater ökat under den senaste valperioden. I Åbo fullmäktige 2008-2012 var 9 procent av medlemmarna under 30, medan antalet medlemmar under 30 har höjts till cirka 20 procent under perioden 2012-2017. Det här är en förbättring för Åbo, säger Vartiainen.

Alexis Vartiainen.
Alexis Vartiainen. Alexis Vartiainen. Bild: Yle/Isabel Nordberg alexis vartiainen

Ökningen innebär att den unga befolkningen finns representerad i kommunfullmäktige. Men tyvärr ser situationen inte likadan ut i alla kommuner.

Rättelse 23.3.2017 kl 11:03: tidigare stod det att mindre än två tredjedelar av under 25 åringar röstade i det förra kommunalvalet. Artikeln rättad till att mindre än en tredjedel av under 25 åringar röstade i valet.

Redaktörer: Isabel Nordberg och Matilda Saarinen, praktikanter på Yle Åboland

Läs också