Hoppa till huvudinnehåll

Alla regeringar ljuger

Vita huset nattetid i dokumentären Sanningen står på spel.
Vita huset nattetid i dokumentären Sanningen står på spel. Bild: Ron Benentt Yle Fem,dokumentärprogram,sanningen står på spel

All Governments Lie / Sanningen står på spel - det är namnet på en kanadensisk dokumentär om undersökande journalistik. Men det är likaså ett bevingat uttryck som den frifräsande amerikanska journalisten I.F. Stone blev känd för i tiderna. Och det är inte sällan utgångspunkten för en riktig grävande journalist.

I.F. Stone – även känd som Izzy Stone – är ett känt namn för många amerikanska journalister. Efter det att han blev arbetslös publicerade han mellan 1953 och 1971 sitt mediekritiska nyhetsbrev I.F. Stone´s Weekly. Den var en föregångare för det vi idag känner som grävande eller undersökande journalistik.

Stones var en veritabel arbetsmyra. Han grävde och grävde i officiella dokument för att hitta embryot till sina artiklar. Bland de känsliga frågor han lyfte fram och kritiskt granskade hörde senator McCarthys jakt på påstådda kommunistsympatisörer och Vietnamnkriget.

Stone ifrågasatte till exempel den officiella amerikanska versionen av händelserna vid Tonkinbukten utanför Vietnam. President Lyndon Johnson hävdade att ett amerikanskt krigsfartyg blivit attackerat av nordvietnameserna i Tonkinbukten, medan till exempel I.F. Stone menade att den amerikanska regeringen ljög. Litet efter det började de massiva amerikanska bombardemangen mot Nordvietnam.

I dokumentären får vi träffa flera undersökande journalister som berättar hur de har inspirerats av just Stone. Bland dem märks Michael Moore som har blivit känd för sin tuffa och samtidigt personliga stil där han går åt etablissemanget. Moore hann i unga år dessutom träffa sin förebild.

Dokumentären lyfter fram flera exempel på officiella lögner som fått gruvliga konsekvenser. Inte minst när USA:s dåvarande utrikesminister Colin Powell i FN:s säkerhetsråd på lösa grunder lade grunden för kriget i Irak. Efteråt har det framkommit med all önskvärd tydlighet att USA:s regering kom med lösryckta påståenden om förekomsten av massförstörelsevapen i Irak.

Amy Goodman från Democracy Now! är en av de intervjuade i dokumentären Sanningen står på spel.
Amy Goodman från Democracy Now! är en av de intervjuade i dokumentären Sanningen står på spel Amy Goodman från Democracy Now! är en av de intervjuade i dokumentären Sanningen står på spel. Bild: Ron Benentt Yle Fem,dokumentärprogram,Amy Goodman,sanningen står på spel

I programmet går man hårt – men ändå trovärdigt - åt de stora mediekonglomeraten och deras sätt att arbeta. Eller snarare att inte göra sitt jobb ordentligt. Istället nöjer man sig med att agera megafon åt de officiella sanningarna/lögnerna.

Bilden som presenteras av ”main stream media”, alltså de etablerade medierna är inte smickrande. Flera av de intervjuade berättar att det inte längre går att jobba med god ifrågasättande journalistik i de stora mediehusen, som ofta tänker mera på hur de ska sälja en produkt snarare än att lyfta fram svåra och ”osexiga” ämnen.

Journalisten Glenn Greenwald hör till dem som bedyrar sin beundran för I.F. Stone. Greenwald som gjorde sig ett namn via scoopet med visselblåsaren Edward Snowden beskriver den gamla journalisträven som den första oberoende bloggaren.

Det framkommer likaså att den grävande journalistiken är en verksamhet som kräver både tid och pengar. Men samtidigt målas det upp en något dyster syn på den mediala verkligheten idag. Kommersialismen och det lättuggade vinner terräng.

En av de intervjuade menar att det finns två typer av journalister: de som bryr sig och de som inte bryr sig. De flesta bryr sig egentligen inte. Men det gjorde Stone. Och den som bryr sig går inte med på att låta sig duperas av lögner.

Text: Kjell LindroosOrginaltitel: All Governments Lie (Kanada 2016)
90 dagar på Arenan
En dokumentär av Alfred Peabody

Nyligen publicerat - Yle Fem