Hoppa till huvudinnehåll

Anders Walls: Inget tydde på att Simola ville lämna Raseborg

Anders Walls och Tom Simola.
Stadsstyrelseordföranden Anders Walls (till vänster) har varit nöjd med stadsdirektör Tom Simola (till höger). Anders Walls och Tom Simola. Bild: Yle/Marica Hildén fixhuset

Nyheten om att stadsdirektör Tom Simola lämnar Raseborg kom som en total överraskning för stadsstyrelseordföranden Anders Walls (SFP). Det var en hel del att smälta i går kväll när beskedet kom, säger Walls.

- De signaler som jag och den politiska ledningen fick efter Salobeslutet var att han blir kvar. Det här var faktiskt en överraskning.

Tom Simola börjar sitt nya jobb som vd för Förlags Ab Sydvästkusten senast i sommar.

Försöker staden övertala Tom Simola att stanna?

- Nej, det tycker jag inte att vi ska göra. Eftersom han uppenbarligen vill göra något annat än att vara stadsdirektör i Raseborg så då ska han göra det också. Man måste vilja vara stadsdirektör för att kunna sköta jobbet bra i längden, säger Anders Walls.

En stadsdirektör som Simola efterlyses

Raseborg behöver nu i rask takt leta efter en ny stadsdirektör. Till en början sköter ändå stadsdirektörens ersättare, stadssekreteraren Thomas Flemmich, Simolas tidigare uppgifter.

- Han är tyvärr ledig för tillfället men kommer tillbaka innan Simola far. Så på kort sikt är läget under kontroll. Jag har redan i morse pratat med fullmäktiges presidium och viceordförandena i stadsstyrelsen. Vi kommer att starta en rekryteringsprocess på måndag.

Anders Walls (SFP) är ordförande för stadsstyrelsen.
Anders Walls menar att man får hantera situationer som de kommer och det kommer staden Raseborg att nu göra. Anders Walls (SFP) är ordförande för stadsstyrelsen. Bild: Yle/ Christoffer Westerlund stadstyrelsens ordförande

Vad hoppas du av den nya stadsdirektören?

- Jag har ju varit nöjd med det jobb som Tom gör i Raseborg. Jag tror vi behöver någon liknande. Vi behöver en typ som kan hantera de här utmaningarna som finns i Raseborg.

Strax efter att Tom Simola tillträdde som stadsdirektör i Raseborg hösten 2015 satte han i gång med det digra sparprogrammet Raseborg 2020. Stadsfullmäktige klubbade igenom Raseborg 2020 i juni 2016.

- Det blir för den nya stadsdirektören att fortsätta på det arbete som Tom har börjat, säger Anders Walls.

Artikeln uppdaterades 23.3.2017 klockan 17.34 med tilläggsinformation om att den nya stadsdirektören ska fortsätta Raseborg 2020-processen.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland