Hoppa till huvudinnehåll

Anna-Maja Henriksson: Familjer får välja men valen måste vara jämställda

Anna-Maja Henriksson, Svenska folkpartiet
Anna-Maja Henriksson vill locka fler pappor att stanna hemma med barnen. Anna-Maja Henriksson, Svenska folkpartiet Anna-Maja Henriksson,Svenska folkpartiet i Finland,Kommunalvalet 2017

Barnfamiljerna får alltid mycket uppmärksamhet inför kommunaval. I år kanske mer än på länge. SFP hakar på dem som vill se gratis dagvård. Det kommer fram i Svenska Yles intervju med Anna-Maja Henriksson i serien Fokus på partiet.

SFP sällar sig till dem som vill ha gratis dagvård fyra timmar om dagen för alla tre år fyllda barn. Gratistimmarna ska vigas år småbarnspedagogik.

- Vi måste se till att våra barn får en god start i början. Allt för få får ta del av småbarnspedagogiken.

- Du är kategoriskt emot att öka hemvårdsstöd av barn, varför det?

- Vi tycker ju nog att familjer ska få välja, men vi måste ha ett system som får familjer att göra jämställda val. Vi måste locka pappor att bli hemma.

När det gäller hemvårdsstöd är logiken att ju lägre stödnivån är, dessto jämställdare, eftersom det lockar speciellt unga kvinnor ut i arbetslivet.

Här går SFP:s målsättningar stick i stäv med många föräldrars. Småbarnsmammor visar en allt mindre lust att dela med sej av familjeledigheterna till papporna och en försvinnande liten del föräldrar vill att man skär eller förkortar i hemvårdsstödet.

De resultaten kommer fram i Institutet för hälsa och välfärds familjeundersökning vars färska resultat publiceras senare under våren.

"SFP-kommuner bäst på att ordna god utbildning"

De lite äldre barnen är också i SFP:s fokus.

- SFP vill jobba för en god utbildning, för alla barn på lika villkor i alla kommuner

- Det är inte många partier som inte skulle vilja göra just det. Hur skiljer sej SFP där?

- Vi är skickliga också på att jobba på ett sånt sätt att vi håller i kommunens pengar samtidigt som vi satsar på kvalitet.

Enligt Henriksson bevisas det här genom att man i de kommuner där SFP är starkt, gör just sådana här satsningar.

SFP är starkast i de södra och västra delarna av landet där de mest välbärgade kommunerna finns. I de fattigaste kommunerna i östra och norra Finland är SFP däremot obefintligt.

Jourreformen kan ge röster

SFP brukar gynnas av ett lågt valdeltagande och i år talar vissa om risken för ett rekordlågt antal röstande.. För SFP:s del kan dessutom grälet kring jourreformen i Österbotten ge vind i seglen.

Där valde partiet att inte lita på att någon lag kan trygga svensk service, trots att Seinäjoki ska bindas av en språklag.

- Nu ser det ut som om lagen inte duger för SFP, var det rätt taktik?

- Lagen i sig garanterar inte språkliga rättigheter i praktiken. Vi vet inte om lagen håller tätt.

- Har SFP öppnat för en diskussion om den nationella tvåspråkigheten? Vissa tolkar det som skolsvenskan inte duger?

- Det är nog att förenkla grovt. Regeringen borde ha valt den modell som bäst tryggar de språkliga rättigheterna i praktiken, och här fanns den modellen serverad.

- Kommer det här att leda till att SFP blir ett mer regionalistiskt parti?

- Vi ska nog fortsätta vara ett nationellt parti som håller på landets tvåspråkighet.

Läs också

Val

Nyligen publicerat - Val