Hoppa till huvudinnehåll

Den milda vintern orsakade stora skador på vägarna i Egentliga Finland

En asfalterad väg med skador i beläggningen.
En asfalterad väg med skador i beläggningen. Bild: Yle/Veronica Montén vägtrafik,vägnät,vägar,tjälskador,vinter,asfalt,gropar,vägbeläggningar,Lappers,Sjundeå,Virkby,Lojo,vägen mellan virkby och sjundeå

Den milda och snöfria vintern har tärt på vägarna mer än vanligt i Egentliga Finland och Satakunta. Det meddelar Närings- trafik- och miljöcentralen som ansvarar för de statliga vägarna.

Vägarna har utsatts för hård slitage på grund av dubbdäck. Dessutom har häftiga regn orsakat skador på många vägar.

Tjälen förväntas inte vara ett stort problem på vägarna i Egentliga Finland den här våren, däremot förväntas tjälskador på vägarna i Satakunta.

Trots att de största problemen finns på de mindre trafikerade vägarna, så finns det få möjligheter att förbättra dem, meddelar NTM-centralen. Alla resurser går till att reparera de skador som har uppstått på livligt trafikerade, större vägar. Det här eftersom risken för olyckor är större på de större vägarna.

Det enda sättet att förbättra situationen märkbart är att lägga ny ytbeläggning på vägarna. Enligt NTM-centralen finns det ändå inte resurser att lägga ny asfalt ens på alla större vägar.

Myndigheterna försöker varna trafikanter för tjälskador och översvämningar med hjälp av trafikmärken. Ibland uppstår problem ändå så snabbt, att myndigheterna inte hinner lägga ut varningar.

Därför uppmanas trafikanter att köra försiktigt, särskilt på mindre trafikerade vägar. Den som ser problem i trafiken eller upptäcker skador på vägarna uppmanas kontakta Trafikverkets servicenummer på numret 0200- 2100. Numret är i bruk dygnet runt.