Hoppa till huvudinnehåll

Duterte överväger undantagstillstånd i Filippinerna

Filippinernas president Rodrigo Duterte ombord på ett flyg till Bangkok, Thailand 20.3.2017
Filippinernas president Rodrigo Duterte ombord på ett flyg till Bangkok, Thailand 20.3.2017 Filippinernas president Rodrigo Duterte ombord på ett flyg till Bangkok, Thailand 20.3.2017 Bild: EPA/KING RODRIGUEZ Rodrigo Duterte,Filippinerna

Filippinernas president Rodrigo Duterte hotar med att införa undantagstillstånd och att skjuta upp lokalval. Oron för demokratin under hans styre ökar.

- Om jag förklarar undantagstillstånd så får jag slut på alla problem, inte bara drogerna, sade Duterte efter att han återvänt från Thailand. Thailand styrs ju av militären.

Duterte sade att han, som en del av undantagstillståndet, kunde införa militärdomstolar som prövar fall mot terrorister.

- Jag kommer att låta militären pröva dig och döma dig till döden genom hängning, sade Duterte, med hänvisning till militanta islamister i de södra delarna av Filippinerna.

Den omstridde presidenten har kritiserats världen över för sin brutala politik och sina uttalanden.

Sedan Duterte vann presidentvalet i maj i fjol har uppemot 2 600 människor dödats i Dutertes krig mot narkotikabrottsligheten. Den siffran kommer från filippinsk polis.

Filippinsk narkotikapolis under en räd i Quezon City, öster om Manila 3.3.2017
Filippinsk narkotikapolis under en räd i Quezon City, öster om Manila 3.3.2017 Filippinsk narkotikapolis under en räd i Quezon City, öster om Manila 3.3.2017 Bild: EPA/ROLEX DELA PENA Filippinerna,narkotika,Polis

Enligt människorättsorganisationer kan tusentals fler ha dödats i vad människorättsaktivister beskriver som ett "statligt sanktionerat massmord".

Vill strunta i lokalval

Duterte sade också att han planerar att tillsammans med sina medarbetare utnämna ledarna för ungefär 42 000 lokala distrikt.

De här distrikten kallas barangays och är administrativa enheter på en nivå under städerna och kommunerna. Det borde hållas val i de här distrikten i oktober.

Enligt nyhetsbyrån AFP är barangays en central del av den filippinska demokratin. De har ansvar för en lång rad lokala tjänster.

Duterte sade att 40 procent av barangay-ledarna är inblandade i narkotikahandeln.

Å andra sidan är det ofta just de här lokala ledarna som gör upp listor på knarkhandlare och missbrukare. Listor som polisen sedan utnyttjar i sina grymma räder.

Duterte har flera gånger tidigare talat om att införa militärstyre.

Frågan är känslig i Filippinerna där man fortfarande försöker bygga upp en demokrati, tre decennier efter Ferdinand Marcos diktatur.