Hoppa till huvudinnehåll

En dörr är en perfekt målarduk

En dörr är inte endast en passage, den är också en perfekt målarduk!

Nu har vi en fantastiskt port med tillhörande dörr här på Strömsö. Den tronar i trädgården, mitt emellan två olika växtvärldar, som en väg mellan den österbottniska myllan rakt in i Marocko! Marrakech kakel låter kanske bekant. Det är kakel med fantastiska geometriska former och med färger som passar perfekt in i Owes färgvärld. De blir också min inspirationskälla till de mönster jag vill skapa på dörren.

Vare sig du har en dörr mitt i trädgården eller på ett växthus eller en uthuslänga så är den en perfekt yta att måla på. Förr var man frimodigare att använda just dörrar för fantastiska dekorationsmålningar, nu har vi nästan glömt bort det helt. Eller så har vi blivit fegare?

Att måla en dörr

Dörren jag målade har fyra speglar och alla fick varsitt mönster som ändå passade ihop med varandra. Jag hade skissat upp mina mönster på förhand och gjort en variation i formerna, storleksmässigt och färgmässigt.

Du behöver:

  • penslar
  • akrylfärg (eller färg för utomhusbruk om du inte vill att den ska påverkas av väder och vind)
  • blyerts
  • linjal
  • passare
  • former utklippta i papper

Jag använder mig av akrylfärg som blir vattenfast när den torkat. Dörren och färgen får åldras och förändras tillsammans med trädgården och det är klart att de kommer att påverkas av väder och vind men för mig är det ok. Självklart håller färg för utomhusbruk bättre.

Alla speglar får en basfärg, ett lager vitt. Därefter håller jag mig till en färgskala i blått, grönt, gult, okra och brunt. Till den översta spegeln använder jag mig av en form som jag har klippt ut i papper. Då är det enklare att få till ett fortlöpande mönster. Rita av den med blyerts och sedan är det bara att fylla i färg.

Den andra och tredje spegeln får ett rutmönster med hjälp av linjal och till det fjärdje mönstret använder jag passare. Passare och linjal är bra att ha när det är geometriska regelbundna mönster som är målet. Inspirationen till mönstren är från kakel ifrån Marocko, där just geometrin är ständigt återkommande. Låt dig inspireras av andras arbeten och skapa egna mönster som passar just din dörr!

Den enklaste av former blir magnifik när den upprepas!

Mat och fritid

Bläddra bland innehållet

Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

  • Rövarrotsaker med grillade fläskkotletter

    Tillredning nedgrävd i het grop ger saftighet och sötma.

    Rotsaker nedgrävda i en het grop i marken blir saftiga och söta. Vi använde potatis, morot, rotselleri och majrova, vilket blev fantastiskt gott med lite grillat kött till.

  • En tripod står alltid stadigt

    En tripod av en gammal vattenventil och några järnstänger.

    En gammal vattenventil och några järnstänger blir en skojig tripod till läderelden

  • Svävande stenar

    Stenar i lera svävar bättre!

    Stenar är perfekta inredningsdetaljer, men vill man hänga upp dem på väggen så är det smart att efterapa dem i lera istället.

  • Stjärna av vass

    Gör en himmeli dekoration till dörr eller vägg.

    Med inspiration från det traditionella himmeli hantverket tillverkar Lee en dörr- eller väggdekoration av vass i form av en stjärna.

  • Ketchup - såsernas sås

    "Ketchup har inte alltid lagats av tomater."

    Ketchup är en ostasiatisk kryddsås som under årens lopp anpassats till västerländsk smak genom stora mängder socker och vinäger. 1876 lanserades tomatketchupen som förändrade såsens popularitet för evigt.

  • Senap - en exklusiv krydda

    om senap

    Idag smetar vi senap på julskinkan, korven eller trycker en sträng ner i ärtsoppan utan att dess mer reflektera över att det faktiskt tog ett bra tag innan denna krydda nådde vanligt folk. Den industriella tillverkningen började först på 1920-talet och det var ytterligare några årtionden senare, med korvkioskerna, som kombinationen korv och senap blev ett måste.

  • Marije Vogelzang är formgivaren som ger ätandet mening

    Marije Vogelzang är världens första eating designer.

    Vi har alla ett ansvar för att försöka påverka det samhälle vi lever i och människorna runt omkring oss på ett positivt sätt. Så kan man sammanfatta den holländska formgivaren Marije Vogelzangs installationer och performancer kring ätandet som handling och ritual.

  • Framtiden blir grå och fylld med luft

    "I framtiden äter vi kikärter och ifrågasätter perfektionism

    När tiderna är sämre och vi känner oss pressade söker vi trygghet i det bekanta, till exempel husmanskost. När vi är tillfreds kräver vi nya, spektakulära matupplevelser. Den brittiske framtidsforskaren Morgaine Gaye försöker skapa prognoser för vad vi kommer att äta och hur vi vill uppleva ätandet i framtiden.

  • Köttallergi av fästingbett allt vanligare

    Dina nässelutslag kan vara tecken på köttallergi.

    Antalet köttallergiker stiger hela tiden. De flesta som är allergiska har blivit det efter fästingbett. Dina nässelutslag kan vara tecken på att du är allergisk.

  • Tiina Grönroos: Man kan vara vegan i februari också

    Veganmaten och -utmaningen gav mersmak.

    Det är varken svårt eller särskilt dyrt att äta veganmat. Men det gäller förstås att hålla extra koll på innehållsförteckningar, våga fråga restaurangpersonal och jämföra priser. Halvfabrikat och specialprodukter kostar, men det går att leva gott och billigt med hjälp av säsongens grönsaker, frukter, torkade bönor och linser. Dessutom har det varit roligt att pröva på nya recept och bekanta sig med nya råvaror. Sällan om någonsin har januari gått så snabbt som i år.

  • Veganmat allt vanligare i affärerna, priserna ändå höga

    Kan vara en snårig djungel att hitta veganmat i butiken.

    Vill man äta veganmat gäller det att kolla priser noga. Kilopriset på vissa bön- och havreprodukter är lika högt som på rostbiff och växtmjölken är flerfaldigt dyrare än vanlig komjölk. Efterfrågan på veganmat växer däremot hela tiden och så gör också utbudet säger köpmännen.

Nyligen publicerat - Mat och fritid