Hoppa till huvudinnehåll

Fängelsestraff för grov människohandel i Vanda - 19-åring tvingades sälja sex

Nattligt Helsingfors.
Kvinnan sålde sex både i Italien och i Finland. Nattligt Helsingfors. Bild: Yle nattliv

Den 19-åriga kvinnan fördes från Nigeria via Italien till Finland där hon under sommaren och hösten i fjol tvingades sälja sex. Hon hade 5-6 kunder per dag men hela lönen gick direkt till en annan kvinna som nu döms för grov människohandel. Vanda tingsrätt gav domen i fallet på torsdagen.

Två nigerianska kvinnor åtalades för grov människohandel för att de hade tvingat den 19-åriga kvinnan från Nigeria till Italien och vidare till Finland.

I domen framkommer att 19-åringen jobbat som frisör i Nigeria och en dag hade en kvinna besökt henne och berättat om möjligheten att resa till Europa och jobba där. Kvinnan gav 19-åringens kontaktuppgifter till en 41-årig kvinna som nu dömts för grov människohandel. Hon fanns vid tidpunkten i Italien.

Den ena åtalade sålde också sex

19-åringen jobbade först som prostituerad i Italien men eftersom antalet kunder var få åkte de till Finland. Kvinnan som nu dömdes för grov människohandel hade en lägenhet i Vanda där också den andra människohandelsåtalade kvinnan bodde. Hon är 36 år.

Både 19-åringen och 36-åringen sålde sex i Vanda, Lahtis och Uleåborg. 19-åringen hade 5-6 kunder per dag och alla pengar hon tjänade gick till 41-åringen. 19-åringen sägs ha haft en skuld på 15 000 euro till 41-åringen.

Del av organiserad brottslighet

Tingsrätten bedömer att 36-åringen, som åtalades för människohandel, hade en liknande ställning som 19-åringen. Därför döms hon inte för människohandel. Hon döms istället för koppleri, ordnande av olaglig inresa och innehav av barnporr. Det sistnämnda brottet hänger samman med att en sexvideo innehållande barn har hittats i hennes telefon. Hon dömdes av Vanda tingsrätt till 4 månaders villkorligt fängelse. Straffet är villkorligt eftersom hon inte har dömts för brott tidigare.

41-åringen dömdes till 3 år och 10 månaders fängelse för grov människohandel och grovt ordnande av olaglig inresa. Enligt tingsrätten fanns det flera uppgifter som visade att hon har agerat som en del av organiserad brottslig verksamhet.

Domen har inte vunnit laga kraft.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen