Hoppa till huvudinnehåll

Fem döda och 40 skadade i Londonattacken - gärningsmannen inspirerad av "internationell terrorism"

Polis och ambulanser utanför parlamentshuset i london efter terrorattacken den 22 mars 2017.
Polis och ambulanser utanför parlamentshuset i london efter terrorattacken den 22 mars 2017. Bild: AFP / Lehtikuva politik,London,Storbritannien,terrorattacken i london

Polisen tror sig känna till gärningsmannens identitet, men avslöjar inga detaljer om honom. Gärningsmannen är en av de fem döda. På torsdag morgon rapporterade Sky News om en stor polisinsats i Birmingham.

- I det här skedet kommenterar jag inte gärningsmannens identitet, men vi arbetar utgående ifrån att han var inspirerad av internationell terrorism, sade Mark Rowley vid Scotland Yard på onsdag kväll.

Senare tillade han att attacken kopplas till islamist-relaterad terrorism. Enligt Rowley fokuserar man nu på att utreda gärningsmannens motiv, förberedelser och eventuella medhjälpare.

Flera gripanden i Birmingham?

Brittiska medier rapporterar att en stor polisinsats har ägt rum i Birmingham under natten.

Sky News citerar anonyma källor som säger att insatsen är kopplad till terrorattacken i London.

Enligt Sky News genomförde polisen en räd mot ett hus i Birmingham och polisen ska också ha gripit flera personer i anknytning till den utredning som pågår om London-attentatet.

Det har redan tidigare förekommit uppgifter om att det fordon som attentatsmannen använde hade hyrts i Birmingham.

Polisen har inte ännu kommenterat uppgifterna officiellt.

Åtminstone tre av de skadade poliser

Gärningsmannen inledde sin attack klockan 14.40 lokal tid då han mejade ner ett stort antal människor på Westminster Bridge med en stadsjeep. Därefter körde han in bilen i en grind till parlamentsbyggnaden.

Han övergav fordonet och tog sig in på parlamentsområdet där han knivhögg en polis till döds. Polismannen har identifierats som 48-årige Keith Palmer.

polismannen keith Palmer som dödades i terrorattacken i London.
Keith Palmer polismannen keith Palmer som dödades i terrorattacken i London. Bild: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / HO London,Storbritannien,terrorattacker

Palmer var obeväpnad, men efter attacken sköts gärningsmannen ihjäl av poliser.

Enligt Rowley är åtminstone tre av 40-talet skadade poliser. Två av dem är allvarligt skadade.

Bland dem som skadades på bron fanns bland andra en grupp franska skolelever, några sydkoreanska turister och brittiska studerande.

Theresa May: En sjuk och depraverad attack

Storbritanniens premiärminister Theresa May kommenterade attacken på onsdag kväll. Hon beskrev alltså terrorattacken som "sjuk och depraverad". Enligt henne var platsen för attacken ingen slump.

- Terroristen valde att slå till i hjärtat av vår huvudstad, där människor av alla nationaliteter, religioner och kulturer samlas för att hylla värden som frihet, demokrati och yttrandefrihet.

Theresa May talade utanför sin tjänstebostad på 10 Downing Street på onsdagskvällen efter attacken i London.
Theresa May talade utanför sin tjänstebostad på 10 Downing Street på onsdagskvällen. Theresa May talade utanför sin tjänstebostad på 10 Downing Street på onsdagskvällen efter attacken i London. Bild: AFP / Lehtikuva Theresa May,Storbritannien,London,terrorattacker

Enligt May är London och de värden som världens äldsta parlament står för ett mål för dem som avvisar sådana värden.

- Varje försök att komma åt dessa värden är dömda att misslyckas, sade May.

Enligt henne kommer parlamentets arbete att fortsätta som vanligt på torsdagen och vardagslivet i London fortsätta som normalt.

May beklagade förstås också sorgen för dem som mist närstående och hyllade polisen och räddningstjänsten för deras insatser.

Polis i London.
Polisen stioppar trafiken så att premiärminister Theresa Mays Jaguar kan lämna parlamentsbyggnaden efter attacken. Polis i London. Bild: AFP / Lehtikuva polisen,London,Storbritannien

Texten uppdaterades kl.8:55 med uppgifter från Sky News om polisinsatsen i Birmingham

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes