Hoppa till huvudinnehåll

Lars Illman jobbade på Lovisa kärnkraftverk i tiotals år - men missade invigningen

Pensionerade driftsingengjören Lars Illman
Pensionerade driftsingengjören Lars Illman jobbade i 33 år på Hästholmen som syns i bakgrunden. Pensionerade driftsingengjören Lars Illman Bild: Yle/Stefan Paavola Lovisa kärnkraftverk,Hästholmen,driftsingenjör

President Kekkonen och Sovjetunionens statsminister startade Finlands första kärnkraftverk på Hästholmen den 23 mars 1977. Lars Illman jobbade där då det begav sig.

Lovisabon Lars Illman började jobba vid kärnkraftverket på Hästholmen år 1973, redan innan det stod färdigt. I 18 år var han driftsingenjör vid Lovisa ettan, men missade stunden då reaktorn startades av celebra gäster.

- Jag hade varit på jobb natten innan och åkte hem för att sova klockan sju på morgonen den 23:e. Lite harmade det, men inte hade det så stor betydelse att jag missade Kekkonen och Alexej Kosygin, säger Illman på dagen fyrtio år senare.

kärnkraftverket i lovisa 25.04.16
kärnkraftverket i lovisa 25.04.16 Bild: Yle/Stefan Härus Lovisa kärnkraftverk,reaktorer

Lars Illman har varit pensionerad i dryga tio år men säger att han endast har positiva minnen från sina 33 år på Hästholmen.

- Jag tyckte om mitt arbete, det var tillräckligt svårt men också roligt och intressant. Det var en bra arbetsplats och vi blev väl omskötta av Imatran voima, som det först hette, och sedan av Fortum.

Det som gjorde jobbet svårt var att det fanns mycket att komma ihåg. Att köra ett atomkraftverk och ha ansvaret för det var inte enkelt.

Kontrollrum vid Lovisa kärnkraftverk, 1976
Kontrollrummet på kraftverket år 1976. Kontrollrum vid Lovisa kärnkraftverk, 1976 Bild: Kalle Kultala kontrollrummet

- För det mesta sov jag riktigt bra om nätterna, men ibland hände det att man fick lov att åka ner till kraftverket om det var något som krånglade.

Instruktioner på ryska

Lars Illman minns inte att han skulle ha varit rädd för att kärnkraftverket skulle ha sprängts i luften. Han säger att han visste hur reaktorerna fungerade och visste att det inte skulle hända.

- Mest var jag rädd för att glömma någonting. De första instruktionerna kom på ryska i stora, tjocka luntor som var svårlästa. Då vi sedan gjorde egna instruktioner med checklistor blev det enklare. Vi utvecklade instruktionerna en hel del.

Kärnkraftverket byggdes efter modell av kärnkraftverket i Novovoronezj, Vitryssland.

Reaktorn i Lovisa kärnkraftverk byggs, 1976
Reaktorhallen år 1976. Reaktorn i Lovisa kärnkraftverk byggs, 1976 Bild: Kalle Kultala reaktorhallen

När man frågar Illman vilken händelse som etsat sig fast i hans minne under åren så svarar han en kollegas död. Det var en elmontör som miste livet runt år 2000. Han hade befunnit sig på ett ställe där han inte skulle få vara.

Tio år kvar

De nuvarande enheterna har driftstillstånd till år 2027 och 2030.

- Det borde byggas ett nytt kärnkraftverk här i Lovisa, tycker Illman. Här finns all infrastruktur och mycket kunnande. Det skulle vara dumt att bygga det någon annanstans.

kärnkraftverket i lovisa 25.04.16
Närmare än så här kommer inte allmänheten kärnkraftverket utan speciallov. kärnkraftverket i lovisa 25.04.16 Bild: Yle/Stefan Härus reaktor

Se klipp och intervjuer från Hästholmens kärnkraftsverks alla fyrtio år i Yle Arkivet.

Här nedan kan du höra reporter Erik Gestrin beskriva invigningen för fyrtio år sedan.