Hoppa till huvudinnehåll

Lisa Ekdahl längtar efter att få odla

Lisa Ekdahl på väg på turné.
Lisa Ekdahl är ute på turné med en ny skiva på svenska i bagaget. Lisa Ekdahl på väg på turné. Bild: Sony/Annika Lundvall Lisa Ekdahl

Året var 1994 då låten Vem vet blev något av en landsplåga i Sverige och över en natt var Lisa Ekdahls namn på allas läppar. Det var många som förutspådde att karriären skulle ta ett snabbt slut men så gick det inte.

Idag är hon lika aktuell som då. Hon medverkade hösten 2016 i det populära TV-programmet Så mycket bättre, en ny skiva kom för några veckor sedan och nu är hon på turné i Norden. Till Helsingfors kommer hon den 12 april 2017.

Jag träffar henne i februari på skivbolaget i Stockholm. Hon är på sprudlande gott humör och berättar att övningarna med bandet som är med på turnén skall börja om några dagar. Hon ser verkligen fram emot att stå inför en publik igen.

Gröna värden

Föräldrarna flyttade ut på landet från Stockholm då Lisa var barn. De bytte livsstil, vilket också har speglat henne senare i livet.

- De gjorde ett tydligt val i livet. Vi hade biodynamisk odling och vi hade också djur. Det var kul och föräldrarna hade en ambition att vara självförsörjande så långt det gick.

Eftersom hon nuförtiden bor i en lägenhet i Stockholm så går det inte av praktiska skäl att syssla med den typen av verksamhet, men hon avslöjar ändå att hon känner en enorm längtan efter att få pyssla om kryddväxterna på balkongen.

Det finns dessutom något annat som har följt henne genom hela livet - mössor med öronlappar har hon gått med sedan barn och det gör hon ännu idag.

Sova till Zetterlund

Hennes första musikaliska minne är låten Cecilia med Simon & Garfunkel från tiden då familjen ännu bodde i Stockholm.

- Jag kommer ihåg att jag satt på golvet och hörde den i radion och jag har ett minne av att jag ville dansa till den men jag kunde inte för jag var så liten. Och jag har alltid gillat Paul Simon, berättar Lisa.

Däremot fanns det inga idolbilder på väggarna i hennes tonårsrum, bara en kanin som tittade på en morot. Budskapet var att vad som gör en bild beror på betraktaren.

- Kaninen tänkte ju att det bästa jag sett är en morot, förklarar Lisa.

Jag kan inte heller låta bli att bli på gott humör av hennes bubblande och sprudlande skratt. Men hon blir allvarlig och tillägger att hon faktiskt har haft den bilden i huvudet många gånger.

- Den har faktiskt varit formande och jag har haft mycket nytta av den till exempel då jag har sett någonting och varit beredd att kritisera. Man måste ju komma ihåg att ens åsikt är beroende på lyssnaren egentligen.

När Lisa ännu var barn hade hon en favoritartist som hon gärna lyssnade på innan hon somnade. Det fanns en del liveinspelningar med Monica Zetterlund som Sveriges Radio sände just vid den tiden på dygnet och influenserna från hennes musik finns kvar hos Lisa Ekdahl än i denna dag.

För mig är Vem vet som en kontakt till min publik. Det är så många som har starka minnen av låten.― Lisa Ekdahl

Pojken på månen

En av de bästa artistvänner som hon har är Rikard Wolff, som också fick en storsäljare med hennes låt Pojken på månen.

För ett antal år sedan var Lisas pappa väldigt sjuk. Hon ägde ingen bil så ibland var det svårt för henne att ta sig till sjukhuset då hon var i en inspelningsstudio ute på landet eller motsvarande.

Hon fick då låna Wolffs bil, och det blev så många gånger så till sist föreslog han att hon skulle köpa hans Mini - och så gick det också.

Tillbaka till sina rötter

Lisa Ekdahl var en frisk fläkt då hon slog igenom i Sverige. Då jag frågar henne om hon tror att hon skulle få skivkontrakt också idag om hon gick till ett bolag med sina låtar så blir hon tveksam.

- Det är nog jättesvårt idag för skivbolagen vågar inte satsa på samma sätt som förr. De vill inte ha något som inte är tillräckligt brett och jag hade ju den lyckan att få ett skivkontrakt, trots att man då trodde att skivan kanske skulle sälja några tusen.

Men det blev i stället en succé.

- Idag finns det istället många små skivbolag och det finns alternativa sätt att komma fram. Så på sätt och vis har möjligheterna idag blivit fler samtidigt som det ändå är svårare att leva på musik, säger Lisa Ekdahl.

Efter några utsvävningar på engelska har Ekdahl nu gjort ett album på svenska. Faktiskt det första på över tio år. Hon är tillbaka i den vispop med inslag från latinska rytmer som var kärnan i hennes första skiva.

Nu finns det en livserfarenhet och mognad som hon inte hade då och som hon kan utnyttja i sitt låtskrivande.

Titeln på skivan är När alla vägar leder hem och det är också namnet på öppningsspåret som ger anslaget för hela skivan.

Plötsligt var allting bra igen
Med lugna steg
Gick vi långsamt hem hem hem

Fokus på Lisa Ekdahl i Yle Vega lördag 25.3.2017 kl.13.03

Eller på Arenan