Hoppa till huvudinnehåll

Mögelsvamp och strålsvamp har hittats i idrottshallen i Lovisa

Idrottshallen i Lovisa.
Idrottshallen i Lovisa. Idrottshallen i Lovisa. Bild: Yle / Hanna Othman Lovisa,lovisa idrottshall

Lovisa stad har undersökt idrottshallen. I en del av materialproverna har man hittat skadliga mikrober: strålsvamp och mögelsvamp.

En noggrannare undersökning av idrottshallens skick ska göras under våren och försommaren. Då öppnas konstruktionerna för att man ska få reda på hur omfattande problemen är. Lovisa tar bland annat prover från ytterväggarna.

Ett av omklädningsrummen stängs och reparationsarbetena där påbörjas genast.

Skolornas gymnastiklektioner ordnas utomhus då vädret tillåter. Skolhälsovården fortsätter följa upp elevernas symptom och informerar föräldrarna via Wilma vid behov.

Hittills finns inga andra begränsningar för användningen av idrottshallen.

Fuktskador och tecken på fuktskador

Lovisa fick resultaten från proverna i början av veckan. I proverna påträffades rikligt med strålsvamp som tyder på fuktskador och mögelsvamp som uppvisar fuktskador.

Proverna togs under salsgolvet, från en golvmatta under tvättstället i ett av omklädningsrummen och från golvmattan i städskrubben. I flera av proverna fanns dock ingen mikrobtillväxt. Undersökningsrapporten finns på stadens webbplats.

I januari och februari tätades salgolvet i idrottshallen så att de påträffade smutsartiklarna inte sprids till inneluften från bottenbjälklaget.

Bildningscentralen bereder i samråd med lokalservicen alternativa planer för åtgärder i idrottshallen. Planerna kommer till behandling i stadsstyrelsen i maj.

Artikeln uppdaterad 23.3.2017 klockan 7:55 med mer information.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland