Hoppa till huvudinnehåll

Norsk lantidyll får ny trädgård

En ny säsong av norska trädgårdsprogrammet Grön glädje kör igång och denna gång tar man sig an en idyll ute på landet.

Innerst i en liten vik i Larvik ligger Fossane. Här bor Susanne och Svein Erik Fauskanger på en tomt med många småhus. I vattnet bredvid simmar änder och i den stora röda ladan har de hästar. Här bor också barn, hundar, hönor en omplacerad katt och en papegoja. Kort och gott en riktig lantidyll.

Paret köpte fastigheten på impuls och det blev en rejäl förändring i livet. I drygt tre år har de nu satsat på att få husen i skick - nu är det dags för trädgården. Tidigare ägarna satte mycket energi på trädgården men nu har det mesta växt igen. Grunden finns med andra ord men nu gäller det att ta fram allt det vackra.

- Vi får se hur mycket vi får gjort. Man får vilopuls direkt man kommer till den här gården, säger programledaren Mette Stensholt Schau.

Det är vår när programmet anländer till tomten första gången. Solen skiner, det porlar i bäcken och fåglarna sjunger. Under sommaren är det tänkt att trädgården skall bli både estetiskt vacker och även fyllas med mycket nyttoväxter.

- Att bo så här är ju en dröm för många och det ligger i tiden att odla sina egna grönsaker och att odla ekologiskt, konstaterar Stensholt Schau.

Som vanligt har Mette med sig trädgårdsmästaren Tom Egeberg Hvål som genast tar sig an ett projekt i växthuset. Under seriens gång blir det också besök i andra inspirerande trädgårdar runt om i Norge.


Orginaltitel: Grønn Glede (Norge 2015)
30 dagar på Arenan
9 avsnitt

Produktion: NRK / Nordvision

Läs också