Hoppa till huvudinnehåll

Norsk lantidyll får ny trädgård

En ny säsong av norska trädgårdsprogrammet Grön glädje kör igång och denna gång tar man sig an en idyll ute på landet.

Innerst i en liten vik i Larvik ligger Fossane. Här bor Susanne och Svein Erik Fauskanger på en tomt med många småhus. I vattnet bredvid simmar änder och i den stora röda ladan har de hästar. Här bor också barn, hundar, hönor en omplacerad katt och en papegoja. Kort och gott en riktig lantidyll.

Paret köpte fastigheten på impuls och det blev en rejäl förändring i livet. I drygt tre år har de nu satsat på att få husen i skick - nu är det dags för trädgården. Tidigare ägarna satte mycket energi på trädgården men nu har det mesta växt igen. Grunden finns med andra ord men nu gäller det att ta fram allt det vackra.

- Vi får se hur mycket vi får gjort. Man får vilopuls direkt man kommer till den här gården, säger programledaren Mette Stensholt Schau.

Det är vår när programmet anländer till tomten första gången. Solen skiner, det porlar i bäcken och fåglarna sjunger. Under sommaren är det tänkt att trädgården skall bli både estetiskt vacker och även fyllas med mycket nyttoväxter.

- Att bo så här är ju en dröm för många och det ligger i tiden att odla sina egna grönsaker och att odla ekologiskt, konstaterar Stensholt Schau.

Som vanligt har Mette med sig trädgårdsmästaren Tom Egeberg Hvål som genast tar sig an ett projekt i växthuset. Under seriens gång blir det också besök i andra inspirerande trädgårdar runt om i Norge.


Orginaltitel: Grønn Glede (Norge 2015)
30 dagar på Arenan
9 avsnitt

Produktion: NRK / Nordvision

 • röd hink i sandlåda

  Här är det du behöver veta: Vad bestämde regeringen och vad rann ut i sanden?

  Svenska Yle sammanfattar regeringens halvtidsöversyn.

  Polisen, försvaret och utbildningen får mer pengar. Lågavlönade ska betala mindre för dagis. Det har regeringen bestämt i sin halvtidsöversyn. Däremot är kritiken svidande hård mot lama sysselsättningsåtgärder och mot att man inte åtgärdar familjeledigheten som pekas ut som en kvinnofälla.

 • Juha Sipiläs regering tillträder.

  Vad heter de tre nya ministrarna?

  Alla toppkandidater är riksdagsledamöter.

  Spekulationerna har kommit igång om vem som utnämns till de tre nya ministerposter som regeringen meddelade om i går kväll. Några starka namn är riksdagsledamäterna Sampo Terho (Sannf), Jari Leppä (C), Anne Kalmari (C) och Antti Häkkänen (Saml).

 • Semifinalparen i Champions League 2016-2017.

  Tre matcher kvar, fyra om budet i fotbollens Champions League

  Juventus, Monaco samt Real och Atletico Madrid kvar i leken.

  Tre matcher återstår av vårens Champions League i fotboll och Yle bjuder i tur och ordning på högklassig dramatik från Madrid, Turin och Cardiff. Först ut är semifinalen mellan Real och Atletico den 2 maj.

 • Wärtsiläs logotyp

  Ökad orderingång för Wärtsilä

  11 procent mer än i fjol.

  Wärtsiläs orderingång ökade med 11 procent under årets första kvartal. Det var helt klart kvartalets ljuspunkt, säger koncernchef Jaakko Eskola.

Läs också

 • Regeringen sammanträder

  Regeringen satsar på säkerhet och barnfamiljer

  Regeringens halvtidsgranskning klar.

  Dagvårdsavgifterna sänks för att fler föräldrar ska kunna jobba. Studerande med barn får föräldratillägg för att de inte ska behöva avbryta sina studier. Och polisen, gränsbevakningen och försvaret får tilläggsfinansiering. Det här är några av satsningarna som regeringen visar upp efter sin halvtidsgranskning.

 • träd på metgrundet utan skarvbon i sig.

  "Finns knappt någon skarv att skrämma"

  Vasa stad fick tillstånd som egentligen inte behövs.

  Skarven är en nyckfull fågel, det har Vasa stad lärt sig i år. Då man utrustad med lov från NTM- centralen skulle börja skrämma bort skarven från stadsfjärden visade det sig att det knappt finns några fåglar att skrämma.

 • Donald Trump signerade ett presidentdekret under tisdagen som ska gynna jordbruket och landsbygden i USA. T.v. jordbruksministern Sonny Perdue.

  Trump muckar gräl om handeln – nu med Kanada

  Kan vara taktiskt drag att attackera fridfullt grannland.

  Donald Trump har länge kritiserat USA:s handelsavtal med Mexiko och Kina. Men under tisdagen uppenbarade sig plötsligt en ny fiende på Donald Trumps karta: Kanada. Det kan vara ett taktiskt drag att attackera handeln med det fridfulla grannlandet.