Hoppa till huvudinnehåll

Sannäs skola i Borgå lider av dålig inomhusluft

sannäs skola
Sannäs skola i Borgå (arkivbild) sannäs skola Bild: Yle/Carmela Walder sannäs skola

Personal har fått symptom av att vistas i olika delar av skolbyggnaden i Sannäs. Vid lokalitetsledningen vid Borgå stad är man medvetna om problemet.

- Jag vet att vi har personal som har reagerat på inneluften. En nyanställd som skulle jobba i huset reagerade direkt efter veckosluten och kunde konstatera att fläktarna varit avstängda under helgen, säger Elisabet Abbor, för tillfället moderskapsledig från sin tjänst som rektor i Sannäs skola.

Den drabbade personen hade tidigare haft bekymmer av att vistas i sådana fastigheter inom staden som inte är i skick.

De personer i Sannäs skola som har reagerat har gjort det i olika delar av skolan, konstaterar Abbor. Själv har hon kännedom om tre fall under de två senaste åren, när det gäller anställda som har fått symptom av inneluften.

Ingen i personalen har slutat på grund av inneluften i byggnaden. Abbor har inte fått uppgifter om att barn har haft symptom.

"Ventilationskanalerna har inte putsats på flera år"

Skolans nuvarande rektor, tf rektor Henrik Jensen, har jobbat i skolan i dryga tre veckor. Under den korta tiden har inte heller han fått klagomål om inneluften av barnen.

- Kökspersonalen har meddelat att någonting är fel i kökslokaliteterna. Det som vi vet är att ventilationskanalerna i huset inte har blivit putsade på flera år, säger han.

Han hoppas att arbetet ska göras så fort som möjligt. Sannäs skola finns med på den lista över fastigheter som Borgå stad har gjort upp, där ventilationskanalerna ska putsas under 2017.

- Vad som egentligen är problemet i köket vet jag inte exakt i det här skedet, men vi har meddelat disponenten om saken.

Sannäs skola i Borgå
Sannäs skola i Borgå Bild: Yle/Erica Vasama sannäs skola

Arbetarskyddsfullmäktig i Sannäs inom kort

Han berättar att det eventuellt kan handla om avloppet som inte har putsats och att lukter stiger upp därifrån. En källare har i tiderna tömts på grund av fuktproblem och rörsystem har installerats där för ventilation, vet Jensen berätta.

Inneluften i klassrummen har han upplevt som okej under sin korta tid i huset, i och med att man ofta har fönstren öppna.

- Jag har talat med arbetarskyddsfullmäktig som kommer hit snart. Då får jag veta vad allt som har gjorts i fastigheten och om det ännu finns någonting man kan göra, säger han.

Baracken vid Sannäs skola i Borgå.
Baracken vid Sannäs skola i Borgå. Bild: Sannäs skola sannäs skola i borgå

"Kan vara den sista droppen"

Hur det går för Sannäs skola då det nya stadsfullmäktige ska ta ställning till bildningsnätet återstår att se. Olika alternativ har varit på tapeten, nämligen en stängning av skolan eller bygget av ett helt nytt bildningscentrum i östra Borgå.

- Det är klart att det här med inneluften kan vara den sista droppen med tanke på diskussionen om vilka skolor som ska stängas. Det är ju upp till politikerna att fatta beslut, men personligen tycker jag att det skulle behövas en svensk skola också i östra Borgå, säger Elisabet Abbor.

Henrik Jensen är inne på samma linje.

- Här finns ett bra elevunderlag och underbara möjligheter att bedriva skolverksamhet. Skolan är också en sammankopplande länk mellan byborna.

Artikeln uppdaterad 23.3.2017 kl. 16.42 med tilläggsuppgifter om antalet fall som Abbor känner till och om personalsituationen

Artikeln rättad 30.3 2017. Pekka Koskimies kommentarer är borttagna. Han hade i sina kommentarer gett uppgifter om Ilolan koulu, inte Sannäs skola. Reportern hade under intervjun bett om uppgifter om inomhusluftsproblemen i Sannäs skola.

Artikeln är korrigerad 7.4.2017 kl. 12.54. Tf rektor Jensen meddelade tidigare att "arbetsskyddschefen" skulle besöka skolan, men rätt titel på personen var "arbetarskyddsfullmäktig" Soini. Besöket inträffade under vecka 14.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland