Hoppa till huvudinnehåll

Slut på den osannolika förlustsviten – USA äntligen världsmästare i baseball

Marcus Stroman lyfter bucklan.
Toronto Blue Jays-stjärnan Marcus Stroman lyfter VM-bucklan. Marcus Stroman lyfter bucklan. Bild: Mike Nelson / EPA / All Over Press Marcus Stroman

Det tog fyra försök, men USA får äntligen titulera sig själv världsbäst i baseball. Under natten till torsdag säkrade landslaget guldet efter en 8-0-seger över Puerto Rico.

Fyra gånger har baseball-VM, eller World Baseball Classic, ordnats – samtliga gånger i grenens hemland USA. Tre gånger har hemmanationen gått ur turneringen utan en guldmedalj, men under natten till torsdag lyckades USA säkra turneringssegern.

Ian Kinsler stod för två homeruns i den tredje inningen och Marcus Stroman stod för en nära intill perfekt dag som pitcher då USA kvaddade Puerto Rico med totalt 8-0. För att ta guld fick USA besegra såväl de regerande mästarna Dominikanska republiken och Japan, som hörde till turneringens absoluta förhandsfavoriter.

Turneringen ordnas med tre års mellanrum och är den första baseballturneringen där proffs får medverka. Turneringen startades på initiativ av den amerikanska proffsligan MLB och dess spelarfack MLBPA. Baseball-VM ordnades också som amatörturnering fram till 2011, där har också USA fått fira VM-guld – senast på 70-talet.

Före turneringsupplagan 2017 hade USA förlitat sig på mindre namn i landslaget men då turneringen i Los Angeles körde igång hade flera MLB-namn gått med på att spela för sitt hemland.

Hoppa över Twitterpostning

I sin andra ”egna” gren, amerikansk fotboll, har USA firat guld varje år som de deltagit i VM– med långt från de bästa tillgängliga spelarna.

Läs också