Hoppa till huvudinnehåll

Tappara illa ute – då vände storfavoriten

Tappara.
Tapparaspelarna fick all anledning att jubla. Nu står serien mot Ilves oavgjort. Tappara. Bild: All Over Press Tappara

Den stora guldfavoriten Tappara har det tufft i slutspelet. Det krävdes förlängning för att undvika ett mardrömsläge mot Ilves. "Det här blir en lång serie", säger matchvinnaren Sebastian Repo.

Kvartsfinalderbyt i Tammerfors håller på att utveckla sig till ett riktigt nagelbitarmöte. Och det är framför allt utmanaren Ilves som ska tackas för dramatiken.

I tisdags serverade man Ishockeyfinland en stor sensation när man stod för en imponerande vändning och tog kommandot i kvartsfinalserien.

I kvällens andra möte var det nära att bli en repris.

Lagkaptenen hittade rätt

Ilves satte vårens stora guldfavorit i enorma problem med sin aktiva forechecking. Tappara, som på pappret har ett oerhört bra lag, hade händerna fulla med att behärska motståndarna.

Det var också Ilves som hällde en hink med kallt vatten i nacken på grundserieettan i början av den tredje perioden. Tapio Laakso krigade in 1–0 och den gröngula delen av Hakametsähallen kokade.

Den glädjen dämpades ändå när Tapparas kapten Jukka Peltola hittade rätt med ett sylvasst handledsskott efter knappt 48 minuter.

Brände jätteläge

I slutet av den tredje perioden fick Ilves ett jätteläge att tvinga ner Tappara i en rejäl brygga. Juhani Jasu tog en idiotisk utvisning, men Ilves powerplay gav inte utdelning.

I stället gick den andra kvartsfinalmatchen till förlängning. Där behövde Tappara knappt tre minuter på sig för att avgöra.

Sebastian Repo var rapp i tanken och skickade in segermålet bakom Antti Lehtonen.

– Det kändes bra att avgöra. Det spelar ingen roll vem som gör målen, men det är såklart kul att avgöra, säger han till Yle.

"Glömma snabbt"

Regerande mästaren Tappara kvitterade därmed serien till 1–1 inför lördagens tredje möte.

– Vi tog ett stort steg framåt spelmässigt. Vi såg bättre ut och var närmare vår nivå, men det här blir en lång serie, säger Repo.

– Motståndaren var så där mycket bättre i dag. Det kändes givetvis inte så bra i det ögonblicket, men vi kan bara glömma det här snabbt, säger Ilves Tapio Laakso.

Resultat:

Ilves–Tappara 1–2 e. förl. (0–0, 0–0, 1–1, 0–1)
Mål: 1–0 Tapio Laakso (Teemu Rautiainen, Otto Koivula), 1–1 Jukka Peltola (Jan-Mikael Järvinen, Aleksi Salonen), 1–2 Sebastian Repo (Aleksi Salonen, Otto Rauhala).
1–1 i matcher.