Hoppa till huvudinnehåll

Yles grävande journalister premieras för Panamaläckan

Yles grävande journalister fick pris för MOT-programmet om Panamaläckan.
Yles grävande journalister fick pris för MOT-programmet om Panamaläckan. Bild: Yle / Kjell Lindroos Yle,undersökande journalistik

Yles och MTV:s utbildningsfond Koura har delat ut priset för bästa vecko- och serieprogram till satsningen på Panamaläckan, det stora avslöjandet för ett år sedan om omfattande skatteplanering.

Satsningen gjordes av Yleprogrammen MOT och Spotlight. Priset på 10 500 euro tilldelas de grävande journalisterna Minna Knus-Galán, Kjell Lindroos och Magnus Berglund, fotografen Ghadi Boustani, klipparna Minna Nuotio och Sanna Liinamaa samt producenten Renny Jokelin.

För ett drygt år sedan fick hundratals grävande journalister tillgång till tiotals miljoner dokument, de så kallade Panamadokumenten, som visar hur advokater och banker bidrar till att upprätthålla skatteparadisekonomin och hjälper makthavare och rika att gömma sig.

Bland journalisterna fanns Yles grävande team.

"Till dess effekter är programmet en prestation i tungviktsklassen inom finländsk journalistik. Ett svårt ämne, internationellt samarbete och modig, noggrann och felfri journalistik som skapade innehåll som konkret förändrade världen och de finländska institutionernas verksamhet", lyder prismotiveringen.

Dokumenten ledde till åtskilliga pinsamma avslöjanden om enskilda makthavare, som Rysslands president Vladimir Putin och hans närkrets, Islands dåvarande statsminister Sigmundur David Gunnlaugsson, dåvarande brittiska premiärministern David Cameron och storföretag som Nordea.

Dokumenten kom från advokatbyrån Mossack Fonseca i Panama.

Läs mera:

Panamadokumenten – vad hände sedan?

När Panamadokumenten i detalj avslöjade hur skatteparadisekonomin fungerar ledde det till feta rubriker och starka reaktioner världen över. Politiker avgick och banker tvingades erkänna sina tillkortakommanden. Men det slutade inte där.