Hoppa till huvudinnehåll

Bakom lyxfasaden finns kamelgalopp och finländare

Pentti Koivisto med en av sina kameler
Pentti Koivisto med en av sina kameler. Pentti Koivisto med en av sina kameler Bild: Daniela Andersson / Bubbalicious Media Yle Fem,dokumentärprogram,pentti koivisto

Hur är det att som finländare bo och arbeta i Förenade Arabemiraten? Hur kombinerar man kulturarvet från nomadfolket med storstadens puls och businessen i det multinationella Dubai med över 200 nationaliteter?

Det är inget som den vanliga turisten på en kort semester hinner se och uppleva. Men under ytan i Förenade Arabemiraten finns ett fantastiskt djup och en rik kultur som inflyttare och besökare bör ha förståelse och respekt för.

I dokumentären Från kamlegalopp till lyxrestaurang får vi ta del av detta mångfacetterade samhälle via två väldigt olika finländares vardag i Dubai och i öknen utanför Abu Dhabi; Restaurangmogulen och prisbelönta lyxrestaurangen OKKUs ägare Markus Thesleff och veterinären och kamelgalopptränaren Pentti Koivisto.

Är all business möjlig? Hur påverkar religionen? Hur styr man en kamel på tävlingar? Här finns allt från den glammiga ytan till det djupare mer filosofiska samt emiratarabernas heliga passion och nationalsport kamelgalopp. De stora kontrasterna är ett kännetecken för regionen, lyxiga interiörer varvas med den smått galna kamelgaloppen.

Dubai har fått stå ut med många fördomar, något som de som bor där inte har någon förståelse för. De två världsmedborgarna Markus Thesleff och Pentti Koivisto vidgar våra vyer och sätter perspektiv.


Orginaltitel: Från kamelgalopp till lyxrestaurang (Finland 2015)
På Arenan tillsvidare.

Regi: Daniela Andersson.
Produktion: Bubbalicious Media Ab, 2016.

Presentation av dokumentärens huvudpersoner:

Markus Thesleff. Entreprenör, restaurang- och nattklubbsägare. Guru i hospitalitybranschen. Rugbyspelare. Markus är världsmedborgaren som bott runt om i världen hela sitt liv. Han är finlandssvensken som talar rikssvenska men som helst talar engelska. Han bodde flera år med sin familj i Luleå som liten och totalt talar han sex olika språk. Flyttade som 14-åring till England, gick i amerikansk boarding school, studerade i USA. Till Dubai kom han från London 2008. Han öppnade direkt sin japanska lyxrestaurang OKKU som sen dess vunnit alla pris man kan få. Han agerar konsult i den stenhårda restaurangbranschen i Dubai där inte ens britternas älskling Jamie Oliver lyckades.

Pentti Koivisto. Finska kamelgalopptränaren och veterinären (specialiserad på embryoöverföring hos kameler) som bor och verkar utanför Abu Dhabi i öknen. Det finns 350 000 kameler i UAE. Pentti har bott flera år i olika repriser både i Dubai och Abu Dhabi, har studerat i Tyskland och karriären har fört honom också till bl.a. Hong Kong, Thailand och Qatar. Han har några egna kameler som han tränar för kamelgalopp och han har en helt annan filosofi än araberna om hur man får snabba kameler. Han kollar konditionen bl.a. med finländska pulsmätare något som araberna inte använder. Vinner hans kameler så kan han sluta jobba.

Businesskollegerna Markus Thesleff och Ramzy Abdul-Majeed.
Businesskollegerna Markus Thesleff och Ramzy Abdul-Majeed. Businesskollegerna Markus Thesleff och Ramzy Abdul-Majeed. Bild: Daniela Andersson / Bubbalicious Media Yle Fem,dokumentärprogram,ramzy abdul-majeed

Läs också