Hoppa till huvudinnehåll

Eftersnack frågar: Vill du bli eremit?

Friluftsleden vid Harrbåda-Rummelö i Karleby
Friluftsleden vid Harrbåda-Rummelö i Karleby Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist friluftsliv

Ett plock från veckans nyhetsskörd: terror i London, flyktingar drunknar i Medelhavet, Palmyra förstört av IS, metankratrar i Sibirien ... och så vidare.

Lägg till känslan av att världen är osäkrare än på länge i kombination med de miljoner människor som lider av psykisk ohälsa, jobbstress och penningproblem.

Inte så konstigt då om en och annan funderar på att bli ... eremit.

Efter att ha läst den här fascinerande artikeln i The Guardian om Christopher Knight som drog till skogs som tjugoåring, börjar det ju onekligen rassla till i huvudet.

Inte för att livet som ensam tjuv i skogen i 27 år – utan att tala med en enda person – känns speciellt lockande.

Nej, verkligen inte. Men som tankelek är Knights historia fängslande.

Själv har jag till exempel för länge sedan bestämt att när sista barnet flyttar hemifrån tänker jag leva ett år på vår lilla holme i Savolax. Men inte som eremit. Vem som helst får komma på besök (framför allt min sambo). Men där tänker jag alltså bo, mestadels ensam, för att studera årstiderna och tidens och livets gång.

Låter det romantiskt?

Eller introvert och egoistiskt?

Ärligt talat struntar jag i hur det låter. Jag bara måste göra det. Så på ett litet, alldeles litet, plan begriper jag Knights val, även om det han gjorde låter just introvert och ansvarslöst. Å andra sidan kan vi vara säkra på att Knight verkligen struntar i vad andra tycker.

Men betänk hur vi – mänskligheten – alltid fascinerats av eremittanken. Vi har läst Henry David Thoreaus Walden (även om han faktiskt umgicks med folk), och vi har hyllat visdomarna i Tao te ching som i princip säger att bara genom att inte agera fixar allt sig till det bästa.

Och i ovannämnda artikel i Guardian hänvisas till de uppskattningsvis fyra miljoner ”heliga män” som i Indien lever frikopplade från alla familjeband och allt materialistiskt – de bara vandrar och lever på allmosor.

Det finns naturligtvis exempel också i Norden, som svenska Markus som bodde fem år i skogen.

Ok, det här låter kanske aningen överraskande: Men i dagens Eftersnack ska vi bolla kring tanken att bli en heltidseremit, eller varför inte en helig vandrande person?

Tyck till i kommentarsfältet och rösta i vår gallup, så spinner vi sedan vidare i programmet!

Har du övervägt att bli eremit?

Ja, men bara som en tankelek
39.3% (53 röster)
Ja, och jag tänker göra det på riktigt ... en vacker dag
33.3% (45 röster)
Nej, det låter knäppt
18.5% (25 röster)
Ja, jag läser detta ensam i skogen
8.9% (12 röster)
Antal avgivna röster: 135

Eftersnack
Yle Vega
Fre kl. 15.03
Repris: Lör kl. 20.03.
Podden finns på Arenan

Läs också

Familj

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP