Hoppa till huvudinnehåll

Hans on the Bass: ”Vi är Nordens bästa feelgoodband”

Hans on The Bass avslutar andra säsongen av Nästan unplugged.
Hans on The Bass avslutar andra säsongen av Nästan unplugged. Hans on The Bass avslutar andra säsongen av Nästan unplugged. Bild: Henkka Niemistö hans on the bass,Yle Fem

Hans on the Bass bildades 2008, nästan mest på skoj. Efter tre album, otaliga singlar, spelningar i Finland och Sverige är bandet nu rätt så etablerat och siktar ännu högre. I säsongens sista Nästan unplugged ställer de sig på Alexandersteaterns scen.

- Jag skyller nog allt det här på Klaus Suhonen! säger basisten Hans Täckenström. Med kärlek förstås!

- Vi träffades via våra jobb i reklambranschen och där måste man vara kreativ, tillägger han.

- För mej var det här en motreaktion till alla min skramliga rockband med trummisar som spelar allt vad de orkar, säger Klaus Suhonen - kreativ primusmotor och låtskrivare i bandet.

- Jag ville bilda ett band som spelar skön musik som kan funka i vilket vardagsrum som helst!

- Vi är nog Nordens bästa feelgoodband, säger Hans med finurlig min och lyfter på sin svarta hatt där han sitter tillsammans med kärngruppen av bandet på Aleksandersteaterns stora scen.

Sångerskan Anna Wiksten beskriver bandet som en blandning av många saker.

- Dels handlar det om våra olika personligheter men i grunden är det nog Klaus låtar, de olika stilarna och variationen som på nåt plan hänger samman och utgör vårt sound!

Hans tillägger att en del av soundet kommer från att Annas och Klaus röster smälter så bra in i varanda.

- Jag skriver de svåra låtarna till Anna som på riktigt kan sjunga i det här bandet, skrattar Klaus!

- Vi har hittat en egen nisch som helt enkelt skall ge folk bra vibrationer och att få vara med och skapa detta är så otroligt roligt, tillägger Hans som till vardags är VD för en reklambyrå i Stockholm.

På scenen består bandet av nio personer men kärnan utgörs av Hans, Klaus och Anna.

Hans on The Bass uppträder på Alexandersteaterns scen.
Hans on The Bass uppträder på Alexandersteaterns scen. Bild: Henkka Niemistö hans on the bass,Yle Fem

Bond med på nya skivan

Klaus säger att han i smyg har lyssnat på och fått inspiration av pinsam musik som man “inte får” gilla, det vill säga gammal musik med tex. Burt Bacharach.

- Vi har skitit i hur det bör vara och vad som anses vara trendigt idag. Vi gör det vi tycker att är “vi” enligt oss själva, hur kitschigt det än må vara, fast det bara skulle vara en ukulele som hörs..

Bandets nya platta kommer ut i dagarna. Den har fått namnet The Game is On. Singeln med samma namn har inspirerats av de tidigare Bondfilmerna från 60- och 70-talet och videon är gjord som en mini James Bond-film.

- Vi är ett gäng som fortfarande tycker om att ge ut fysiska skivor, säger Hans.

- Jag har förstått att det är helt “stenålders” att göra det men vi har ett koncept med en dramaturgi, designade konvolut och det är viktigt att kunna hålla vår produkt i handen och titta på den.

Anna tillägger att albumet blir en story från början till slut.

- Dessutom ger vi ut nya skivan som vinyl, säger Klaus. Och det känns trendigt i min värld!

Slutligen fick Anna, Klaus och Hans beskriva bandet med tre ord var:
Anna - historier, värme och dynamik
Klaus - skoj, melodier och livssätt
Hans - feelgood, utvecklande och bara kärlek

I programmet spelar Hans on the Bass låtar från alla sina album och deras nästan tioåriga karriär. Sam Huber medverkar som gästartist.

Text: Niklas Rosström

Programmet Nästan unplugged – ett liveporträtt är en musikalisk resa genom tre artisters och tre musikgruppers unika karriärer. Artisterna berättar om sina liv, sina visdomar, erfarenheter och om de positiva och negativa
sidorna av att vara artister och låtskrivare i en allt mer hårdare musik- och mediavärld. Programmen är inramade i en liveinspelning från den anrika Alexandersteatern i Helsingfors.

Till serien hör också avsnitt för radio där vi för njuta av liveframträdanden och Niklas Rosström samtalar med veckans artist om livet och musiken. Avsnittet med Hans on the Bass sänds i Yle Vega måndag 27.3.2017 kl. 19.22 i programmet Vår musik. Vill du tjuvlyssna på radioprogrammet redan innan tv-sändningen så publiceras det på Arenanpå fredag 24.3.2017 kl. 8.00. Delar ur radioavsnitten kommer också att sändas samma dag i programmet Vega Kväll.

Nyligen publicerat - Yle Fem