Hoppa till huvudinnehåll

Ingemo Lindroos: Moderaternas kris allt större efter SD-utspel

Redaktören Ingemo Lindroos
Redaktören Ingemo Lindroos Bild: Johanna Kannasmaa ingemo lindroos

De svenska Moderaterna genomlever sin största kris på åratal. Partiledaren Anna Kinberg Batras försök att räcka ut en hand till Sverigedemokraterna gav inte den effekt som partiet hade väntat sig.

Moderaterna, som är vana vid att vara det stora högerpartiet i Sverige står på skakiga ben. I Sifos mätning som publicerades av Sveriges Radio Ekot på fredagen, får partiet 17,7 procent av väljarstödet. Det kan jämföras med ett stöd på 35,1 procent för sex år sedan.

I stället är det den närmaste konkurrenten och samarbetspartnern Centerpartiet som går framåt och får 12,8 procent i samma mätning, Skillnaden på fem procentenheter till Moderaterna är rekordliten.

Nedgången har pågått länge, men efter partiledaren Anna Kinberg Batras utspel om att samarbeta med Sverigedemokraterna, har den varit extra tydlig. Utspelet handlade inte ens om att Moderaterna skulle släppa in SD i samma regering, efter valet i september 2018. Kinberg Batra talade bara om att samarbeta i riksdagsarbetet och åtnjuta ett indirekt stöd i budgetfrågor.

Moderaterna ville testa en modell som ingen annan har gjort i den svenska politiken, för att bryta det politiska dödläget och isoleringen av SD. I svensk politisk jargong talar man om att " skicka ut en testballong". Den ballongen både steg och landade ännu sämre än väntat.

SD:s hårda retorik svår att svälja

Samarbetet med Sverigedemokraterna är alltjämt en svår fråga i Sverige. Partiet profilerar sig nästan enbart i invandringsfrågan och den hårda retoriken är svår att svälja för andra högerpartier som uppfattar sig själva som liberala i värderingsfrågor.

De före detta moderata väljare som vill se ett samarbete med Sverigedemokraterna har redan före utspelet valt att ge sitt stöd till SD. Det är den falang inom M som vill ha en striktare flyktingpolitik, fler poliser och hårdare straff.

De moderatväljare som däremot vill ha en mer liberal flyktingpolitik har gått över till Centerpartiet, som just nu ser sina bästa opinionssiffror på flera decennier. Partiledare Annie Lööf har profilerat sig som den mest företagarvänliga politikern, vilket syns i en mätning från Dagens Industri. Hon har valt att markera mot regeringens tvärvändning i flyktingpolitiken och menar att det skulle ha funnits alternativ till en av de striktaste linjedragningarna i hela Europa.

Den här kombinationen av högerpolitik i ekonomiska frågor och en liberal flyktingpolitik är tydligen ett framgångsrecept för att fånga ett visst segment av borgerliga väljare. Plötsligt seglar Annie Lööf upp som en framtida kandidat som ledare för Alliansen och hotar därmed Anna Kinberg Batras position som statsministerkandidat.

Samtidigt är det oklart om ens hela Alliansen kommer att finnas kvar efter nästa val. De fyra borgerliga partierna som lade grunden för framgångskonceptet inför riksdagsvalet år 2006, har börjat gå alltmer skilda vägar.

Svårt för moderaterna att profilera sig

Sverigedemokraterna är lika stora som Moderaterna, och andra största parti i dagens mätning, trots att skillnaden till Moderaterna inte är statistiskt säkerställd. SD kan komma att växa till sig ännu mer fram till valet.

Å andra sidan har stödet för partiet sjunkit sedan toppen under flyktingkrisen i december 2015 och legat på ungefär samma nivå under hela det senaste året. Kort sagt har de väljare som vill ha en striktare invandringspolitik redan valt sitt parti.

När Moderaterna samlas till sitt "Sverigemöte" den här helgen med 1500 kommun- och landstingspolitiker, finns det röster som vill byta ut partiledningen. Men samtidigt skriver svenska politiska kommentatorer, bland dem Ekots Thomas Ramberg, att det finns ett brett stöd inom partiet för den nya linjen, att samarbeta med Sverigedemokraterna. Partiet borde bara vara "tydligare" i sin politik. En slutsats som görs i den svenska debatten är att partiet har varit tydligt, men att väljarna inte gillar det som sägs.

Det är val om ett och halvt år och temperaturen stiger. Redan nu turnerar partiledare runt omkring i Sverige. Plötligt syns de på brottssdrabbade orter, som Malmö. I talarsolen på Sverigemötet talar partisekreterare Tomas Tobé om skärpta straff och fler åtgärder för att komma åt de grova våldsbrotten.

Problemet för Moderaterna är att alla stora partier driver den hårdare linjen i klassiska högerfrågor som brott och straff. Regeringen gör skärpningar, Sverigedemokraterna vill ha ännu mer. Moderaterna har allt svårare att profilera sig och det är hela partiets problem, inte bara partiledarens.

Läs också