Hoppa till huvudinnehåll

KO har tröttnat - anmäler vitaminförsäljare till domstol

D-vitaminer
D-vitaminer Bild: YLE/Jessica Edén d-vitamin

Konsumentombudsmannen anklagar företaget Suomen Apteekkiyhtiöt för vilseledande marknadsföring. Kunderna tror att de har att göra med ett riktigt apotek, säger KO.

Bolaget har sålt vitaminer och näringstillskott per telefon och på nätet och använt sig av marknadsföringsnamnet Suomen Apteekki, som för tankarna till apotekarförbundet, eller Suomen Apteekkariliitto - Finlads Apotekarförbund.

Konsumenterna har vilseletts att tro att bolaget har apotekstillstånd, säger KO. Bolaget har också använt sig av en grönvit logo som påminner om apotekarförbundets.

Konsumentombudsmannen bad redan i fjol Suomen Apteekkiyhtiöt ändra sin marknadsföring, men det skedde inte. Därför för KO ärendet nu till marknadsdomstolen.

Bolaget hotas också av böter på 100 000 euro.

Säljer D-vitamin per telefon

Suomen Apteekki har enligt apotekartidningen bland annat salufört kinesiska d-vitaminpreparat på ett aggressivt sätt.

Tidningen berättar om ett fall där en dam blivit uppringd och tillfrågad hur stort hennes dagliga d-vitaminintag är. Försäljaren konstaterade att intaget var alldeles för litet och damen övertalades att beställa en hel årsdos vitaminer, eftersom det "inte fanns mindre förpackningar".

Kunden hade vilseletts att tro att hon talade med en representant för ett apotek.

Suomen Apteekki har också beskyllts för att ha skickat räkningar och produkter till personer som inte gjort någon beställning.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes