Hoppa till huvudinnehåll

Linnea Skog vann bästa kvinnliga huvudroll – Jussistatyetterna delades ut

Linnea Skog med en Jussistatyett i händerna, för bästa kvinnliga huvudroll 2016 i filmen Den lilla sparven.
Linnea Skog med en Jussistatyett i händerna, för bästa kvinnliga huvudroll 2016 i filmen Den lilla sparven. Bild: AOP/Roni Rekomaa Den lilla sparven,Jussi Awards ceremony,jussigalan

Priset för bästa kvinnliga huvudroll gick i år till Linnea Skog för hennes prestation i filmen Den lilla sparven (Tyttö nimeltä Varpu). Filmen var nominerad i tio kategorier.

Den lilla sparven hade premiär på den internationella filmfestivalen i Toronto i september i fjol och fick redan tidigt uppmärksamhet internationellt. I november belönades filmen med Kyrkans filmstiftelses Se till mig-pris på den internationella barn- och ungdomsfilmfestivalen i Uleåborg.

Olli (Jarkko Lahti) i boxningsringen med sin manager Elis Ask (Eero Milonoff) och en assistent.
Ur Den lyckligaste dagen i Olli Mäkis liv. Olli (Jarkko Lahti) i boxningsringen med sin manager Elis Ask (Eero Milonoff) och en assistent. Bild: Kuokkasen Kuvaamo, © Elokuvayhtiö Aamu 2016 / Sami Kuokkanen Den lyckligaste dagen i Olli Mäkis liv,boxning,Oscars,Jarkko Lahti,Eero Milonoff,hymyilevä mies

Kvällens stora vinnare är filmen Den lyckligaste dagen i Olli Mäkis liv (Hymyilevä mies) som kammade hem hela åtta statyetter, bland annat i kategorierna bästa manus (Pekko Pesonen), bästa kvinnliga biroll (Oona Airola), bästa manliga huvudroll (Jarkko Lahti) och i kategorin bästa film.

Bästa manliga biroll gick till Jani Volanen i filmen Jätten (Jättiläinen). Filmen om Apulanta, Teit meistä kauniin, var publikens favorit.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje