Hoppa till huvudinnehåll

Omstritt val av Hongkongs nästa ledare – Carrie Lam förmodas vinna med Kinas hjälp

Carrie Lam förmodas vinna valet med Kinas hjälp.
Kinas stöd har i hög grad bidragit till Lams impopularitet. Carrie Lam förmodas vinna valet med Kinas hjälp. Bild: Yle / Björn Ådahl Carrie Lam,Hongkong

Valdebatter på tv och valaffischer på gatorna ger sken av att allmänna val snart ska ordnas i Hongkong. I verkligheten är de knappt 1 200 medlemmarna av en så kallad valkommitté de enda som har rösträtt.

Systemet förargar Hongkongborna. De är besvikna både på Hongkongs ledning och på Kina för att fullskalig demokrati inte ännu har införts.

- Många människor är engagerade i valet. Alla är oroliga för vem som ska bli vår nästa ledare, säger Billy Liu som studerar ekonomi vid ett av Hongkongs universitet.

Studeranden Billy Liu anser att det är orättvist att han inte har rätt att rösta i valet i Hongkong den 26 mars 2016.
Studeranden Billy Liu anser att det är orättvist att han inte har rätt att rösta i söndagens val. Studeranden Billy Liu anser att det är orättvist att han inte har rätt att rösta i valet i Hongkong den 26 mars 2016. Bild: Yle / Björn Ådahl Hongkong,val,billy liu

Framgångsrika demokrater

Valkommittén domineras av näringslivet, och långt mer än hälften av medlemmarna är lojala mot Kina. Trots det är Kinas ledare så oroade för valresultatet att de har uppmanat alla lojalister att rösta på Carrie Lam som var nummer två i Hongkongs politiska hierarki ända tills hon avgick i januari för att ställa upp i valet.

Carrie Lam medger att hon inte har kunnat övertala en enda representant för det demokratiska lägret att rösta på henne. Rekordartat många demokrater har lyckats bli medlemmar av valkommittén, och alla ämnar rösta på Lams främsta rival, den förra finansministern John Tsang.

Kommitténs sammansättning avgjordes i val inom olika yrkeskårer. Demokratiskt sinnade kandidater gjorde så bra ifrån som möjligt i de här valen, men systemet är så orättvist att de inte fick mer än drygt 300 platser i kommittén.

Betydelselös popularitet

Gallupar visar att Tsang är klart mer omtyckt än Lam. Mer än hälften av Hongkongborna önskar att Tsang blir den nästa ledaren, men 70 procent utgår från att Lam vinner valet.

- Carrie Lam har inte folkets stöd. Majoriteten av Hongkongborna gillar henne inte, det är mitt omdöme om henne, kommenterar affärsmannen Tony Chung.

Affärsmannen Tony Chung säger att den mest populära kandidaten borde bli Hongkongs nästa ledare.
Affärsmannen Tony Chung säger att den mest populära kandidaten borde bli Hongkongs nästa ledare. Affärsmannen Tony Chung säger att den mest populära kandidaten borde bli Hongkongs nästa ledare. Bild: Yle / Björn Ådahl Hongkong,val,affärsmän,tony chung

Lam anses vara en skicklig administratör, och ingen tvivlar på hennes okränkbarhet. Samtidigt förknippas hon också med sin chef, Hongkongs rekordartat impopulära sittande ledare Leung Chun-ying, som avgår i slutet av juni.

Tveeggat vapen

Kinas ledare räknar med att Lam är en tuffare ledare än Tsang. De utgår också från att hon är bättre än Tsang på att handskas med den lilla gruppen som vill att Hongkong blir självständigt.

Det här har upprört många Hongkongbor som anser att Kina bryter mot Hongkongs autonomi genom att blanda sig i valet. Kinas stöd har också i hög grad bidragit till Lams impopularitet.

- De politiska spänningarna fortsätter att öka. Troligen uppstår det en ny proteströrelse under Carrie Lams styre, säger biträdande professorn Benson Wong.

Marginaliserad radikalism

Wong hänvisar till den så kallade paraplyrörelsen som för några år sedan blockerade tre av Hongkongs viktigaste trafikleder i mer än två månader. De huvudsakligen unga demonstranterna krävde en övergång till fullskalig demokrati och en rättvisare samhällsordning.

Biträdande professorn Benson Wong ser inte positivt på framtiden ifall Carrie Lam utgår som segrare i valet i Hongkong den 26 mars 2017.
Biträdande professorn Benson Wong ser inte positivt på framtiden ifall Lam utgår som segrare. Biträdande professorn Benson Wong ser inte positivt på framtiden ifall Carrie Lam utgår som segrare i valet i Hongkong den 26 mars 2017. Bild: Yle / Björn Ådahl Biträdande professor,Hongkong,val,Carrie Lam,benson wong

Varken Hongkongs ledning eller Kina gav vika, så demonstrationerna ledde ingenvart. En del av demonstranterna radikaliserades, och för två år sedan förargade de Kina genom att börja stöda tanken på ett självständigt Hongkong.

- Den så kallade självständighetsrörelsen har varit osynlig under de senaste månaderna. De som stöder självständighet bildar en marginaliserad grupp, påpekar Wong.

Kinesiska påtryckningar

Kina vill ändå ta det säkra före det osäkra genom att försöka se till att Lam blir den nästa ledaren. Flera valkommittémedlemmar har avslöjat att högt uppsatta representanter för det styrande kommunistpartiet inbjöd dem till Hongkongs grannstad Shenzhen där de blev uppmanade att rösta på henne.

I många Hongkongbors ögon innebär det här att Lam är partiets marionett.

Hon kan minsann inte räkna med någon smekmånad ifall hon vinner valet.

Björn Ådahl, Hongkong