Hoppa till huvudinnehåll

Oroade forskare sågar regeringens skogsstrategi - illa för klimatet och mångfalden

Skogsväg
Skogsväg Bild: Yle/Fredrika Sundén fsbilder,skogar,skogsvägar,våtskär

En grupp på 68 forskare anser att regeringens planer på att öka skogsavverkningen och användningen av virke förvärrar klimatförändringen och minskar den biologiska mångfalden.

I ett ställningstagande betonar forskarna att användningen av fossila bränslen måste minska betydligt samtidigt som de så kallade kolsänkorna förstärks. Kolsänkor i stil med skog och hav tar upp koldioxid ur atmosfären.

Forskarna skriver att regeringen planerar att öka avverkningen från cirka 66 miljoner kubikmeter till cirka 80 miljoner kubikmeter och användningen av flis från 8 miljoner till 14-18 miljoner kubikmeter fram till 2030.

Merparten av det här virket ska enligt forskarna användas för kortlivade produkter i stil med pappersmassa och bioenergi. Den koldioxid som finns i kortlivade produkter återvänder snabbt till atmosfären till exempel då biobränsle förbränns eller då papper förmultnar.

Forskarna anser att det bästa sättet att bromsa upp klimatförändringen skulle vara att minska på avverkningen och använda virket för produkter med lång livslängd, till exempel inom byggnadsindustrin.

"Klimatnyttan av skog kan försvinna"

En av dem som undertecknat ställningstagandet är skogsekonomiprofessorn Timo Pukkala vid Östra Finlands universitet.

- Om avverkningen ökar upp till 80 miljoner kubik eller mer blir följden att skogen inte längre är en kolsänka och att klimatnyttan av att skogen växer blir i stort sett noll, säger Pukkala.

Granar som odlas i skogen
Granar som odlas i skogen Bild: Yle/Mikael Kokkola gran,skog

Pukkala är också en av sex finländska forskare som skrivit en vetenskaplig artikel där man bedömer vilken effekt olika avverkningsmängder har på klimatet och mångfalden.

Enligt Pukkala skulle skogen bli en större kolsänka om man avverkade lite mindre under några decennier.

Den biologiska mångfalden hotad

Forskarna oroar sig också för att mångfalden i naturen minskar i och med ett alltför effektivt utnyttjande av skogen. Enligt forskarna har Finland förbundit sig vid att sätta stopp för att biodiversiteten i skogen minskar.

Mängden gamla skogar har enligt forskarna minskat mycket snabbt i Finland.

Skogen har föryngrats på grund av avverkningen och tiotals eller hundratals arter kommer enligt forskarna att utrotas under de närmaste decennierna även om avverkningen inte ökar.

Forskarna hoppas att ställningstagandet väcker debatt både i Finland och utomlands.

 • Barn leker på gata strax efter slaget om Tammerfors 1918.

  Ny pjäs speglar två unga kvinnors liv i Ekenäs 1918

  Den nyskrivna pjäsen 18 bygger på boken Projekt Ines.

  Kulturhuset Karelia i Ekenäs fortsätter göra teatersatsningar för ungdomar. I höst börjar repetitionerna för musikteatern 18 som utspelar sig under finska inbördeskriget.

 • Beväpnad polis vid parad i London efter attacken i Manchester den 23.5.

  Forskare: Satsa på bättre spaning och civilförsvar mot terrorn

  "Terrorn ett faktum Europa får leva med"

  Europa måste inse att terrorhotet är ett ofrånkomligt faktum och fokusera på att gardera sig, säger en av världens mest ansedda terrorexperter David Kilcullen. Det är i praktiken omöjligt att förhindra alla attacker men det är möjligt att vara bättre förberedd, säger Kilcullen.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes

 • Barn leker på gata strax efter slaget om Tammerfors 1918.

  Ny pjäs speglar två unga kvinnors liv i Ekenäs 1918

  Den nyskrivna pjäsen 18 bygger på boken Projekt Ines.

  Kulturhuset Karelia i Ekenäs fortsätter göra teatersatsningar för ungdomar. I höst börjar repetitionerna för musikteatern 18 som utspelar sig under finska inbördeskriget.

 • Afghansk säkerhetspersonal står utanför det hus i Kabul som attackerades 21.7.2017. En tysk kvinna och en afghansk vakt dödades och en finländsk kvinna kidnappades.

  Utrikesministeriet: Ogrundade fakta i kidnappningsrapporteringen

  Felaktiga uppgifter är en säkerhetsrisk för den kidnappade.

  Utrikesministeriet meddelar att det inte finns något nytt att berätta om den finländska kvinnan som kidnappades i Kabul. Samtidigt påtalar man att fel i medierapporteringen kan utgöra en risk för den kidnappade.

 • Kommun- och reformminister Anu Vehviläinen.

  TE-tjänsternas framtid oroade i riksdagen

  Otaliga frågor ännu öppna med de nya landskapen.

  Riksdagen var djupt oenig om grundandet samt finansieringen av de nya landskapen. Oppositionen oroade sig under tisdagens debatt speciellt över hur det går med TE-tjänsterna i framtiden.

 • Christoffer Strandberg och Oskar Sandqvist poserar framför en vägg.

  Christoffer hjälper ungdomar att sikta rätt i livet

  Dreams hjälper unga att nå sina drömmar.

  ”Följ dina drömmar” kan låta som en utnött klyscha, något man bara säger. Men Christoffer Strandberg och projektet Dreams försöker få unga att sträva mot något och på riktigt tro på sig själva. Något som kan kännas näst intill omöjligt i högstadieåldern.

 • Tomma ölburkar.

  Alkohollagens öde fortfarande oklart

  Ingen kompromiss i regeringspartiernas förhandlingar.

  Representanter för regeringspartierna lyckades inte på tisdagen komma överens om hur helhetsreformen av alkohollagstiftningen ska föras vidare. Centerns Annika Saarikko säger till Yle att det inte finns något kompromissförslag ännu.

 • Jonas Jungar

  Jonas Jungar: Terror mot barn och unga får aldrig bli det nya normala

  "Är vi rädda så har de vunnit".

  Nej, inte igen! Var det den kollektiva reaktionen i morse då nyheterna om Manchester kablades ut? Eller har vi blivit så avtrubbade efter alla lastbilar, knivmän och självmordsbombare att vi uppfattar dådet som bara ett i raden? Yle Nyheters redaktionschef Jonas Jungar skriver om cynismen och rädslan som inte får ta över.

 • En björn syns stå bakom en soptunna. Till höger syns en täckt släpvagn.

  Björn åt middag från soptunna i Ingå

  Björnen sprang också på golfbanan i Sjundeå.

  En björn har observerats i Degerby-Kopparnäsområdet i Ingå och i Störsvik i Sjundeå två kvällar i rad och ätit mat från en soptunna. Björnen har också rört sig kring golfbanorna i Störsvik. Polisen uppmanar den som ser björnen att ringa 112.