Hoppa till huvudinnehåll

Tieto säger upp 178 i Finland

IT-företaget Tietos logotyp.
IT-företaget Tietos logotyp. Bild: (C)2008, studio jari härkönen Tieto

IT-servicebolaget Tieto ämnar säga upp 178 anställda. Företaget inledde samarbetsförhandlingar i januari. De berörde 250 personer.

Företagets kommunikationschef Mia Haring meddelar till Yle Uutiset att Tieto också kommer att permittera anställda. Allt som allt påverkar samarbetsförhandlingarna högst 213 anställda.

Inledningsvis uppskattade Tieto att högst 216 anställda sägs upp. Tieto har ungefär 3 600 anställda i Finland. Företaget har kontor runtom i landet, bland annat i Vasa, Pargas, Helsingfors och Rovaniemi.

Det var tidningen Tivi som rapporterade om resultaten från samarbetsförhandlingarna först. Enligt Tivi avslutades samarbetsförhandlingarna redan i början av mars, men företaget har inte offentliggjort resultatet.

Till Tivi säger kommunikationschefen Haring att man har informerat om resultatet internt och att resultatet externt lyfts fram i delårsrapporten som publiceras i början av april. Haring påpekar att bakgrunden till samarbetsförhandlingarna är en långtgående förnyelse av Tieto, där världens snabba digitalisering ändrar på behovet av kunskap och kompetens – och den processen redovisas regelbundet i delårsrapporterna.

I sitt börsmeddelande från januari meddelade Tieto att personalminskningen tillsammans med en optimering av produktiviteten och konkurrensförmågan ska ge årliga besparingar på nära 40 miljoner euro brutto.

Läs också