Hoppa till huvudinnehåll

En hungrig sälkut simmade upp längs Svartån

En sälkut ligger på isen. Det syns vass, solen skiner.
Sälkuten låg på isen nära kraftverket i Åminnefors. Satu Suomela märkte den och Hannu Haapasaari lyckades fånga kuten på foto. En sälkut ligger på isen. Det syns vass, solen skiner. Bild: Hannu Haapasaari Västnyland,Raseborg,Pojo, Raseborg,Åminnefors, Raseborg,Svartån,gråsäl,sälkut

En sälkut simmade i slutet av veckan upp i Åminnefors. Den sågs sola sig och fånga fisk i dammen nära kraftverket. En expert på Högholmen trodde att den kan behöva hjälp.

Miljöinspektör Aapo Ahola vid Raseborgs stad tog sig en närmare titt på sälkuten i Åminnefors i torsdags (23.3). Den höll till på ett istäcke vid stranden, ett femtiotal meter från kraftverket.

Ahola blev inte särskilt bekymrad.

- Den njöt av solen och verkade vara i bra skick. Sälkuten var inte speciellt mager så det fanns inget akut behov av att ingripa. Den rörde sig som den skulle och flydde undan åskådare.

Den har följt maten upp längs ån.― Aapo Ahola, miljöinspektör

Enligt Aholas bedömning är sälkuten tillräckligt gammal för att ha blivit avvänjd av sin mamma, vilket kan vara fallet. Hon kan fortfarande också finnas i närheten. En annan möjlighet är att sälkuten har förirrat sig upp i Svartån.

- Det är inte så vanligt men inte speciellt ovanligt heller. I alla händelser har kuten tillräckligt med fisk att jaga och äta just nu. Den har följt maten upp längs ån.

En sälkut ligger på isen. Det syns vass, solen skiner.
Hannu Haapasaari lyckades också ta en bild där kuten rör på stjärten. En sälkut ligger på isen. Det syns vass, solen skiner. Bild: Hannu Haapasaari Västnyland,Raseborg,Pojo, Raseborg,Åminnefors, Raseborg,Svartån,gråsäl,sälkut

Fisk som leker på våren söker sig uppåt och ända fram till dammen i Åminnefors. Det är bland annat karpfiskar och skräpfisk i riklig mängd som kommer från Pojoviken upp i Svartån.

Högholmen: Kan vara utsvulten, skicka hit den

Flera personer hann se kuten, bland dem Satu Suomela och Hannu Haapasaari. Haapasaari lyckades fånga det unga djuret på foto. Men det var inte lätt.

- Stranden är brant på stället och där fanns is och en massa röjda buskar. Jag fick ett ansiktsfoto från södra sidan och en bild bakifrån där man ser att sälen rör på stjärten. Sälen låg först helt stilla så när jag såg stjärten röra sig, förstod jag att den lever.

En kut i den här åldern borde vara ganska korpulent.― Expert på Högholmen

En annan person skickade på fredagen (24.3) Haapasaaris foton till sjukhuset för vilda djur på Högholmen i Helsingfors. Där var bedömningen är kuten kan vara utsvulten.

"Platsen i inlandet är konstig för en kut så det kan hända att ett hungrigt djur har irrat bort sig. Skinnet ser ganska skrynkligt ut, kuten är mager. En kut i den här åldern borde vara ganska korpulent."

Högholmen rekommenderade att djuret tas om hand och skickas till Högholmen ifall det syns igen. I så fall skall man inte försöka gå nära sälkuten utan kalla på rädddningsverket eftersom ett sälbett ger "en bakteriedos som en vanlig antibiotikakur inte biter på".

När jag såg stjärten röra sig, förstod jag att den lever.― Hannu Haapasaari

Men sälen valde tydligen att lämna Åminnefors för egen maskin.

När Haapasaari senare återvände var sälen borta. Det tolkade han som ett gott tecken - sälen har orkat simma bort.

Innan kuten försvann från Åminnefors, lyckades också den lokala hantverkaren Upi Anttila fånga sälkuten på video när den rullade runt på isen.


Liknande sälobservationer har gjorts på annat håll. Gråsälar som bor i Östersjön har tagit sig ganska långt vidare via olika vattendrag och älvar.

Sälkuten i Åminnefors antas vara född på vårvintern och några månader gammal.

Tillägg 4.4.2017:
Både stadens miljöinspektör och Högholmens djursjukhus var efter artikeln i kontakt med Yle Västnyland. Båda poängterar att de gjorde sina respektive observationer på olika sått - det kan ha påverkat att den ena blev mer bekymrad än den andra.

Ahola var på plats i Åminnefors och såg sälen på några meters avstånd. Han bedömde att den inte lider någon nöd. Ahola tyckte att man ska kontakta nödcentralen eller miljömyndigheterna om sälen tydligt magrar eller blir i dåligt skick. Ahola tycker också i övrigt att man bör hålla tröskeln hög innan man ingriper i naturens gång.

Högholmen däremot såg endast fotografier av sälen.