Hoppa till huvudinnehåll

FM-guld i skidskytte till Åland och Närpes: ”Alltid lika kul med guld”

Jenny Fellman högst uppe på podiet efter FM-gulder i sprint 2017.
Jenny Fellman tog sitt andra FM-guld i karriären. Jenny Fellman högst uppe på podiet efter FM-gulder i sprint 2017. Bild: Ulf Snellman skidskytte

Jenny Fellman tog sprintguld i U21-klassen då skidskytte-FM ordnades i Uleåborg på lördag. Det är kul att det räckte hela vägen, säger Fellman till Yle Sporten. Närpes Krafts Patrik Kuuttinen segrade i 17-årsklassen.

Det fanns fler damåkare än Kaisa Mäkäräinen som fick avsluta dagen i Uleåborg med ett leende på läpparna och en guldmedalj runt halsen.

Jenny Fellman – som tävlar för IF Åland – var 45 sekunder snabbare än tvåan Sanna-Mari Purula, trots att hon bommade ett skott mer.

– Jag började med noll i ligg och sedan två i stående. Jag är jättenöjd med det liggande skyttet, men stående var det sämre. Det räckte till guldet, säger Fellman till Yle Sporten.

Vann över förkylning och konkurrenter

Fellman tävlade för första gången internationellt i junior-VM i februari. Där blev höjdpunkten en 36:e plats och mängder av erfarenhet. Fellman drog också på sig en förkylning och var osäker över formen i FM.

Dagsformen var ändå mer än okej – den räckte till guld, den här gången det andra FM-guldet i ordningen.

– Jag har ett tidigare FM-guld från Kontiolahti, men klart det alltid är lika kul med guld.

Jenny Fellman med guldmedalj runt halsen.
Fellman har ett starkt tävlingsår bakom sig. Jenny Fellman med guldmedalj runt halsen. Bild: Ulf Snellman skidskytte

Tävlat mer i Finland

Fellman är hemma från Saltvik på Åland, men bor numera i Östersund, Sverige. Det senaste året har Fellman tävlat mer än vanligt i Finland, eftersom hon siktade på att få delta i junior-VM. Det gick vägen.

Nu ligger siktet inställt på söndagens normaldistans på 15 kilometer. Då tävlar hon i damklassen. Efter det fortsätter elitsatsningen.

– Jag känner mig motiverad inför nästa år och ska träna ännu hårdare. Jag är ännu junior ett år till, det kan bli riktigt kul.

Guld till Närpes Kraft

I pojkklassen för 17-åringar var det jämnt värre – hela medaljtrion rymdes inom fem sekunder. Snabbast i sekundstriden var Närpes Kraft Biathlons Patrik Kuuttinen.

Guldtiden 16.24,6 var 2,6 sekunder snabbare än tvåan Saku Kalliomäkis tid och 4,7 sekunder vassare än Otto Invenius, som slutade trea.

Här finns kompletta resultat från FM i Uleåborg.

Läs mera:

Mäkäräinen överlägsen i Uleåborg: Över en minut snabbare än Laukkanen

Kaisa Mäkäräinen var rejält snabbare än oerhört formstarka Mari Laukkanen då FM i skidskytte ordnades i Uleåborg. Mäkäräinen vann sprinttävlingen med bred marginal.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport