Hoppa till huvudinnehåll

I dag firas Romfördragets 60-årsdag

Romfördraget firas i Rom
Romfördraget firas i Rom Bild: EPA Rom,Colosseum

EU:s stats- och regeringschefer är samlade i Rom för att fira att det har gått 60 år sedan Romfördraget undertecknades. Romfördraget utgör kärnan för Europeiska Unionen.

EU-ledarna möts som bäst på kullen Capitolium i Rom, samma palats där de sex grundarländerna undertecknade Romfördraget den 25 mars 1957.

Jean-Claude Juncker, Antonio Tajani, Paolo Gentiloni, Donald Tusk och Joseph Muscat står inför de andra EU-ledarna i Capitolium i Rom. Ledarna firar 60 år sedan Romfördraget undertecknades.
EU-ledarna har samlats på Capitolium. Jean-Claude Juncker, Antonio Tajani, Paolo Gentiloni, Donald Tusk och Joseph Muscat står inför de andra EU-ledarna i Capitolium i Rom. Ledarna firar 60 år sedan Romfördraget undertecknades. Bild: EPA/EU/Etienne Ansotte Europeiska unionen,Rom,Romfördraget

Storbritannien deltar som en följd av brexit inte i dagens evenemang i Rom.

I samband med festligheterna ska EU:s stats – och regeringschefer underteckna en deklaration om unionens framtid.

Jag anser att deklarationen kunde ha varit mer ambitiös.― Statsminister Juha Sipilä

Många formuleringar har fått mildras för att alla länder ska kunna acceptera innehållet.

Bland annat motsatte sig den polska premiärministern Beata Szydlo skrivningen att EU i fortsättningen ska kunna utvecklas i olika hastigheter.

Också Grekland hade invändningar och ansåg att deklarationen borde ha en större social prägel.

Både länderna gick ändå med på att underteckna deklarationen och enligt en högtuppsatt EU-tjänsteman handlade de två ländernas protester främst om att tilltala hemmapubliken.

Juha Sipilä intervjuas i Rom.
Statsminister Juha Sipilä. Juha Sipilä intervjuas i Rom. Bild: Yle/Daniel Olin Juha Sipilä,Europeiska unionen,Romfördraget

Statsminister Juha Sipilä sade till Yle inför mötet att Finland kan vara rätt nöjd med formuleringarna.

- Det är mycket i texten som överensstämmer med våra målsättningar. Som till exempel den slutliga formuleringen om att EU kan utvecklas i olika hastigheter. Men nog anser jag att deklarationen kunde ha varit aningen mer ambitiös.

- Finland har under hela denna process talat för en realistisk medelväg och det är något som verkar ha förvekligats.

Enormt säkerhetspådrag – omfattande demonstrationer

Förutom att deklarationen ska avtäckas så kommer dagens program främst att bestå av ceremonier och festligheter.

Säkerhetspådraget är enormt i Rom idag och en stor del av stadens centrum är avstängt. Åtminstone 3000 poliser är stationerade på Roms gator.

På eftermiddagen väntas över 30 000 personer delta i fyra olika demonstrationer både för och emot EU. Polisen har varnat för demonstrationerna kan bli våldsamma.

Sipilä skakade hand med påven

På fredagen hade EU-ledarna audiens hos påven Franciskus, som varnade för att unionen kommer att dö om man inte anammar en ny framtidsvision. Den visionen måste basera sig på de solidaritetsprinciper som EU grundades på.

EU går under om man inte löser problemen inom ekonomin, migrationen och populismens frammarsch, sade påven.

Om EU inte vet i vilken riktning man ska gå kan man inte se framåt utan man går tillbaka, och riskerar på lång sikt att dö, varnade han.

Påven Franciskus tillsammans med EU:s statsledare
Påven Franciskus och EU-ledarna. Påven Franciskus tillsammans med EU:s statsledare Bild: EPA/L'OSSERVATORE ROMANO Franciskus,Europeiska unionen,Rom,påven franciskus

Statsminister Juha Sipilä representerade Finland och fick skaka hand och utbyta några ord med påven Franciskus under audiensen.

- Vi önskade varandra guds välsignelse, sade Sipilä.

Artikeln uppdaterad 11:40 med flera citat av statsminister Juha Sipilä och mera ingående bakgrund om motståndet mot deklarationen om unionens framtid.

Läs också