Hoppa till huvudinnehåll

Över trettio frivilliga letar efter Harry i Sibbo

Frivilliga vid kartor som de delar upp i områden som de ska leta efter Harry Karjalainen på.
Under veckoslutet letar de frivilliga igenom ett område söder om Nickby. Här delar de upp området mellan olika gruppledare. Frivilliga vid kartor som de delar upp i områden som de ska leta efter Harry Karjalainen på. Bild: Yle / Hanna Othman skallgång,letande,kartor,Sibbo,harry karjalainen

Trettiotvå personer från Helsingfors till Kotka samlades på lördagen intill Nickby centralidrottsplan för att hjälpa till att leta efter den försvunne Harry Karjalainen.

Det har redan gått sex veckor sedan 33-årige Helsingforsaren Harry Karjalainen lämnade sitt hem i Hertonäs.

Han steg på buss nummer 93 den 8 februari och blev av vid Östersundom skola i östra Helsingfors. En timme senare har han setts gå norrut och efter det har han försvunnit.

"Fallet har berört"

Många av de frivilliga säger att de inte har någon erfarenhet av skallgång men att de vill hjälpa till bäst de kan.

- Jag läste om fallet i tidningen. Jag har vuxna barn och tänkte mig själv in i situationen ifall de skulle försvinna. Det skulle vara hemskt. Därför vill jag hjälpa till, säger Thea Heike från Helsingfors som körde till Sibbo tillsammans med sin mamma Anne.

Anne och Thea Heike hjälper till att leta efter Harry Karjalainen.
Thea Heike (närmast kameran) letade också ifjol efter läraren som försvann i terrängen i Sibbo. Anne och Thea Heike hjälper till att leta efter Harry Karjalainen. Bild: Yle / Hanna Othman harry karjalainen

En annan kvinna säger sig bo i huset mitt emot Harrys hem i Hertonäs. Hon kände inte honom men har också blivit berörd av fallet.

Niina Kinnunen från Söderkulla är på plats med hunden Sofi.

- Jag har inte varit med om att gå skallgång tidigare, men jag måste ändå promenera med Sofi idag så jag kan lika bra försöka vara till nytta samtidigt, säger hon.

Kvinna med hund.
Harrys granne från Hertonäs. Kvinna med hund. Bild: Yle / Hanna Othman harry karjalainen
Hunden Sofi ska hjälpa leta efter Harry Karjalainen.
Hunden Sofi och matte Niina Kinnunen tillbringade lördagen i skogen. Hunden Sofi ska hjälpa leta efter Harry Karjalainen. Bild: Yle / Hanna Othman hund,harry karjalainen

Det finns ett halvt dussin hundar på plats på parkeringsplatsen i Nickby. Hälften är vanliga sällskapshundar, men de andra är skolade räddningshundar. De ska få dofta på Harrys klädesplagg och dynvar och förhoppningsvis hitta ett spår efter honom.

Också de vanliga hundarna kan vara till hjälp i letandet. Om det finns någonting de försöker undvika eller någonting de absolut vill snusa på, kan det vara någonting värt att undersöka.

En hund doftar på ett klädesplagg.
Hundarna får dofta på den försvunnes klädesplagg. En hund doftar på ett klädesplagg. Bild: Yle / Hanna Othman räddningshundar,harry karjalainen

De frivilliga delas upp i fem grupper. Under lördagen och söndagen ska de försöka gå igenom ett område som går mellan Oljevägen i norr och Hindsby i söder, Sibbo storskog i väster och Savijärvi i öster.

Alla saker de hittar i naturen ska de fotografera och skicka bild på till en Messengergrupp som Harrys mamma följer med. Hon känner till sin sons kläder och saker och kan förhoppningsvis se ifall något av föremålen tillhört honom.

Hjälper polisen

Polisen har inte resurserna att leta igenom terrängen. Men om de frivilliga hittar någonting som pekar på att Harry Karjalainen varit där kan de å andra sidan fortsätta sin undersökning.

Frivilliga som ska leta efter Harry Karjalainen samlas p en parkeringsplats.
Det gråa vädret stoppade inte de frivilliga från att ta sig ut i terrängen. Frivilliga som ska leta efter Harry Karjalainen samlas p en parkeringsplats. Bild: Yle / Hanna Othman harry karjalainen

Elisa Parmanen från föreningen Kadonneen etsintäkoirat berättar att de under de senaste veckorna fått in en del tips om att den försvunne Harry kan ha setts på olika håll, bland annat senast i Gumbostrand.

Föreningens medlemmar och deras hundar har också besökt de stugor på området som haft inbrott, för att se ifall hundarna känner igen Harrys doft. Ifall han sökt skydd från vädrets makter.

Elisa Parmanen från föreningen Kadonneen etsintäkoirat och hennes hund.
Elisa Parmanen och hennes hund Wainu som är en skolad så kallad id-hund. Elisa Parmanen från föreningen Kadonneen etsintäkoirat och hennes hund. Bild: Yle / Hanna Othman harry karjalainen

Under lördagen hittades varken Harry eller några säkra tecken på att han rört sig i området.

Letandet efter honom fortsätter ännu på söndagen den 26 mars. Frivilliga kan ta sig till Nickby centralidrottsplan klockan 11 för närmare instruktioner.

Retucherad bild på Harry Karjalainen.
En retuscherad bild på hur Harry Karjalainen såg ut då han försvann. Retucherad bild på Harry Karjalainen. Bild: Yle / Hanna Othman harry karjalainen

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland