Hoppa till huvudinnehåll

"Sluta med sommartid" - bonden surnar

Bjarne Mara står framför en öppning till sin ladugård, bakom staketet står flera kor.
Mjölkbonden Bjarne Mara i Korsholm säger att det inte stämmer att korna påverkas av övergången till sommartid. Däremot påverkas bonden själv av det. Bjarne Mara står framför en öppning till sin ladugård, bakom staketet står flera kor. Bild: Yle/Sofi Nordmyr bonde

För de som jobbar närmare 365 dagar om året är det tungt att tvingas vrida klockan en timme framåt när det är dags för sommartid. En av dem är mjölkbonden och jordbrukaren Bjarne Mara i Korsholm.

Natten till söndagen övergick vi till sommartid, då vred vi klockan en timme framåt. Det brukar sägas att mjölkkor blir sura när övergången till sommartid sker men Bjarne Mara håller inte riktigt med om det.

- Det är snarare bonden som blir kinkig och sur, säger Mara.

På hösten när det är dags att gå till normaltid, också kallad vintertid, brukar Mara fördröja mjölkningen med en halvtimme i några dagar för att på så sätt skapa en mjukare övergång.

- Korna påverkas mer när de har mer i juvret än när de har mindre, säger Mara.

Bjarne Mara står framför en öppning till sin ladugård, bakom staketet står flera kor.
Bjarne Mara Bjarne Mara står framför en öppning till sin ladugård, bakom staketet står flera kor. Bild: Yle/Sofi Nordmyr bonde

Vill få ett slut på sommartiden

Mjölkrobot sägs underlätta kornas humör när det blir sommartid, det eftersom de själva får sköta mjölkningen då. Hos Mara använder man inte mjölkrobot och det är inte aktuellt heller.

- Det är säkert så men korna har i regel ingen större skillnad. De står nog och väntar på oss i fähuset när vi kommer. Det är viktigare för oss att hålla 12 timmar mellan mjölkningsturerna.

Närbild av en mjökkos huvud
Närbild av en mjökkos huvud Bild: Yle/Sofi Nordmyr kor,nötkreatur,Mjölkkor,kossa

Är korna vanedjur, märker de om ni kommer en timme tidigare när det har blivit sommartid?

- Ja det kan man kanske säga. Det är nog mer kor som står upp och väntar om man är sen när man kommer hit och öppnar dörren. Men inte märker vi det på något annat sätt.

Mara vill att Finland slutar med sommartid, han förstår inte vitsen med att hålla på med det. Han har också vänt sig till riksdagsledamöter vid ett flertal tillfällen.

- Jag har önskat att de ska lämna in motion om det men de har så många andra reformer att göra som är viktigare.

Hjärtinfarkter och depressioner ökar

Forskning visar att hjärtinfarkter inträffar oftare än annars cirka en vecka efter övergången till normaltid. Ursprungligen ville man ta i bruk sommartid för att bättre utnyttja dygnets ljusa timmar - och spara energi.

En annan forskning, en dansk sådan, visar att depression förekommer mer än normalt precis efter att klockans visare flyttats en timme bakåt.

Trots att det är många finländare som vill slopa sommartiden kan Finland inte gå in för det ensamt. Sedan 2002 är Eu-länderna bundna av ett direktiv i frågan om sommartid och normaltid.

Klocka med visare.
Klocka med visare. Bild: Yle sommartid,vintertid,Normaltid,klocka

Ryssland slopade sommartiden

Det första landet att införa sommartid var Tyskland år 1916. Då gjordes det för att rädda landets ekonomi under det pågående första världskriget. Ljuset skulle göra att folk orkade längre på kvällen.

Strax efter Tyskland följde Storbritannien som införde sommartid samma år. 1980 tog en stor del av länderna i Europa i bruk sommartid. Det var bara Finland, Island, Jugoslavien, Sovjetunionen och Schweiz som valde att stå utanför, men året därpå tog Finland i bruk sommartid.

2011 slopade Ryssland sommartiden och har så att säga samma tid året runt. Ukraina och Vitryssland följde efter, men Ukraina valde att bryta beslutet och fortsätta med sommar- och vintertid.

I år övergår vi till normaltid eller också kallad vintertid den 29 oktober. Då ställs klockorna en timme bakåt.

Läs också