Hoppa till huvudinnehåll

Bilfabriken fick Göran att flytta till Nystad 1971 – där trivs han fortfarande

Rad av trähus i Nystad.
Nystad har många trähus. Rad av trähus i Nystad. Bild: YLE/Niclas Lundqvist nystad

Biltillverkaren Valmet Automotive i Nystad rekryterar som bäst nya arbetstagare i hundratal. Men hur är det att bo i Nystad? Det vet Göran Härmälä som jobbade 37 år på bilfabriken i Nystad och fortfarande bor kvar.

En liten annons kom att förändra livet helt.

- Jag studerade vid tekniska läroverket i Vasa och såg via skolans anslagstavla 1971 att bilfabriken i Nystad efterlyste ingenjörer. Jag sökte jobb vid fabriken och på den vägen är det!

För en nyutexaminerad ung man med fru och två små barn var flytten från Karleby till Nystad som att flytta till Amerika, berättar Göran. Allt var främmande och den nya staden hade redan då bostadsbrist. Göran måste bo ensam den första tiden då inga större bostäder fanns att tillgå.

Göran Härmälä
Göran Härmälä. Göran Härmälä Bild: Privat/Camilla Hynynen göran härmälä

Men staden växte med fabriken och nya stadsdelar skapades. Så småningom fick Göran flytta in en splitterny våning i en av de nya stadsdelarna och hela familjen kunde flytta från Karleby till Nystad.

I dag är Göran pensionerad från posten som chef för karosstillverkningen, men han känner varmt för fabriken och de senaste nyheterna om nyanställningar.

- Visst är det glädjande nyheter för oss alla i Nystad. Jag vet att företagsledningen och personalen på fabriken har jobbat hårt för att få nya beställningar. Det finns många konkurrenter i branschen, säger Härmälä.

Utmaningar för staden

Att staden nu under en kort tid får ett par tusen nya arbetstagare gör Göran Härmälä glad men också fundersam.

- Det är en utmaning för staden att hitta bostäder för alla. Då vi kom hit på 1970-talet byggde man hela stadsdelar, men på sistone har staden sovit en törnrosasömn. Många pendlar från Åbo, Letala, Raumo eller Björneborg, men vi hoppas att folk också ska flytta hit, säger Härmälä.

Nya Mercedes-Benz GLC stadsjeepen vid Nystads bilfabrik.
Made in Nystad. Nya Mercedes-Benz GLC stadsjeepen vid Nystads bilfabrik. Bild: YLE/Ari Welling stadsjeep,Nystad,bilfabriken i nystad

Hur stor överraskning var det för dig att Mercedes vill tillverka flera bilmodeller i Nystad?

- Överraskningar har det funnits också förr. Vi byggde ju Saab och Lada Samara i tiderna, men plötsligt byggde vi också Porsche och det var en överraskning som hette duga. Det är trevligt att fabriken nu får tillverka vanliga bilmodeller och inte bara cabriolet-modeller som var fabrikens specialitet en tid, säger Härmälä.

Svenska i Nystad

Då Göran och Bojan Härmälä flyttade till Nystad på 1970-talet hade staden också en svensk skola. Äldsta dottern hann gå en tid i den, men skolan lades ner kort efter att Härmäläs hade flyttat till orten eftersom de svenska eleverna var för få. I Nystad fick paret också en tredje dotter, numera är alla döttrar fullvuxna och bor i Åbotrakten.

- Vi är inte så många svenskspråkiga här, men Nystad har kanske en 40-50 personer med svenska som modersmål. När vi flyttade hit fanns det också en svensk förening här, Kalands svenska ungdomsförening, som var väldigt aktiv och hade en egen barnklubb och ordnade fester. I somras nystartade vi föreningen och har nu regelbundna träffar, säger Härmälä.

Havet är alltid nära i Nystad. Bild: YLE/Niclas Lundqvist nystad

Många förknippar Nystad med bilfabriken, hav, sommar, Bonk-museet och möjligen basket. Vad kan Nystad erbjuda i övrigt?

- Ja där kom kanske det viktigaste! Men här finns allt man behöver och bra service. Staden ska bygga en ny simhall och det ska byggas nya skolor eller så ska de grundrenoveras. Mycket är på gång, staden är inte bara en sommarstad. Här i Lokalax där vi nu bor (på finska Lokalahti), har vi vacker natur och det är nära till stranden, säger Härmälä.

Bonk Business-museet är en av stadens sevärdheter. Bild: YLE/Niclas Lundqvist bonk