Hoppa till huvudinnehåll

Fillons egna anhängare börjar stöda Macron i det franska presidentvalet

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron presenterar sin bok. Emmanuel Macron Bild: EPA/IAN LANGSDON Emmanuel Macron,Frankrike,presidentval,Presidentvalet i Frankrike 2017

En rad konservativa tungviktare i Frankrike har övergått till att stöda den obundna centermannen Emmanuel Macron i presidentvalet i stället för partiets egen kandidat François Fillon.

Nio senatorer från center-högerblocket UDI-UC meddelade i dag att de sluter upp bakom Macron.

Senatorerna skriver i en kolumn i tidningen Journal du Dimanche att Macron är för EU, att han vill överbrygga klyftan mellan vänster och höger, och att han vill skapa en dialog mellan Frankrikes folk och dess representanter.

Den obundna centermannen Macron har seglat upp som favorit inför valet, och skulle enligt opinionsundersökningar nu besegra ytterhögerns presidentkandidat Marine Le Pen i den andra valomgången.

François Fillon tittar ner i golvet, står mot en mörk bakgrund.
François Fillon François Fillon tittar ner i golvet, står mot en mörk bakgrund. Bild: EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON François Fillon,francois fillon

Uppmanas hoppa av

Många trodde länge att den konservativa presidentkandidaten François Fillon, som tidigare varit Frankrikes premiärminister, lätt skulle kunna segra i det franska presidentvalet.

Men läget är ett annat nu då skandaler av olika slag har dykt upp. Fillon har under de senaste månaderna anklagats för bland annat missbruk av allmänna medel och bedrägeri.

Fillon fortsätter sin kampanj trots att det på vissa håll har framförts krav på att han ska avsäga sig sin kandidatur. Fillon tillbakavisar alla anklagelser och påstår sig vara utsatt för en komplott som iscensatts av president François Hollande.

Marine Le Pen
Marine Le Pen Marine Le Pen Bild: EPA/THIBAULT VANDERMERSCH Marine Le Pen,Frankrike,presidentval,Presidentvalet i Frankrike 2017

Marine Le Pen: Folk vill inte ha EU

Ytterhögerns presidentkandidat Marine Le Pen förutspår EU:s undergång.

I ett valtal i Lille i dag sade Le Pen att EU kommer att dö eftersom folk inte längre vill ha unionen.

Enligt Le Pen domineras EU av Tyskland som försöker tvinga sin politik på de andra länderna.

Hon försäkrade sina jublande anhängare att globalisterna kommer att besegras.

Macron leder enligt opinionsmätningar

Opinionsmätningar visar att Marine Le Pen kan klara sig bra i den första omgången av presidentvalet den 23 april.

Men i den andra omgången den 7 maj skulle hon finna sig besegrad av sin rival, den EU-vänliga centermannen Emmanuel Macron.

François Fillon ligger på tredje plats i opinionsmätningarna.

Det stora antalet osäkra väljare gör dock att mätningarna är osäkra.

Artikeln uppdaterades 26.3 kl. 21.58 med Marine Le Pens valtal

Läs också