Hoppa till huvudinnehåll

Hälsotrendens baksida: Ortorexi ökar också bland män

Ett exempel på tallriksmodellen med grönsaker, potatis, kyckling och olja.
Allt fler vill äta allt renare mat. Ett exempel på tallriksmodellen med grönsaker, potatis, kyckling och olja. Tallriksmodellen,näringslära,föda,mat,matportion

Ortorexi, alltså en överdriven hälsofixering, ökar nu också bland män. En orsak anses vara kampen mot folkhälsoproblemet övervikt.

- Ortorexi är inte en diagnos på samma sätt som till exempel anorexi, så man vet inte exakt hur många som lider av det. Men jag känner nog av att det ökat också bland männen, säger Joakim Träskelin som är idrottsproducent vid Folkhälsan utbildning.

Ortorexi är ett komplext tillstånd och inte alltid lätt att märka.

- Man märker det främst på att personen inte längre har ett syfte med träningen, utan tränar bara för att träna och får i sig för lite näring.

Komplex symptombild

Verksamhetsledare Pia Charpentier vid ätstörningscentret säger till finska Yle att ortorexi har blivit vanligare under de senaste åren.

- Det finns män som går aktivt på gym. Där emellan äter de kvarg och ananas från morgon till kväll. Beteendet påminner om en anorektikers, men det uppmärksammas inte nödvändigtvis på samma sätt som kvinnors ätstörningssymptom.

Vid Fredrikakliniken i Jakobstad säger Rasmus Isomaa, docent i utvecklingspsykologi, att det egentligen bara är i Finland och Sverige som man kopplar ihop ortorexi med träning. När begreppet myntades i slutet av 1990-talet omfattade det främst en tvångsmässig fixering vid nyttigt ätande. En ökning av den symptombilden har också Isomaa märkt av.

- Det finns ett överhälsosamt tänkande om att maten ska vara ren. Man tänker mer på matens innehåll än på mängden. Det här är något som syns i många av våra ätstörningspatienters symptombild.

Det är jättesvårt för unga i dag att lita på vanlig mat. Det är ingen som postar en bild på skolmaten eller en portion makaronilåda.― Rasmus Isomaa, Fredrikakliniken

Till skillnad från Charpentier och Träskelin har Isomaa inte märkt att ortorexi skulle öka uttryckligen bland pojkar och män.

- Det är fortfarande väldigt få pojkar som söker hjälp hos oss.

Hur tror du att sociala medier och så kallad matporr har påverkat ungdomarna?

- Det är jättesvårt för unga i dag att lita på vanlig mat. Det är ingen som postar en bild på skolmaten eller en portion makaronilåda. De bilder som läggs ut visar väldigt fixade portioner som är långt ifrån en fullvärdig måltid. Unga får lätt bilden av att det är såhär man borde äta, annars gör man någonting fel.

Eftersom ortorexi inte är en vedertagen diagnos är det svårt att på basis av forskning säga om det verkligen blivit vanligare i Finland.

- I ljuset av den rådande fitness-boomen är min fingertoppskänsla att ortorexi har ökat, säger specialläkare Anu Raevuori till finska Yle.

Viktigt att ingripa

Joakim Träskelin märker av att ortorexi blir vanligare bland sina kunder, främst bland idrottare. Trots att ortorexi blir vanligare också bland män, är de flesta som drabbas fortfarande kvinnor.

- Det är viktigt att ta tag i det. Den som drabbas är ofta egoistisk och försöker först stöta bort den som vill hjälpa.

Träskelin tar också hjälp av experter, bland annat just Fredrikakliniken. Det har också hänt att han har varit tvungen att avsluta samarbetet med en kund som har drabbats av ortorexi.

Många anser också att gymmen borde ta mer ansvar. Vad tycker du om det?

- Jo och det gör många gym redan i dag. Många ingriper om de märker av ett osunt beteende och kan till och med förbjuda kunden från att delta i mer än ett visst antal pass per vecka.

Vad tror du att den ökade ortorexin beror på?

- Det största hälsoproblemet är vår fysiska inaktivitet och övervikt. Det här tutas ut i alla strutar. Vissa har svårt att hantera det här på ett hälsosamt sätt. Träning gör ju att det avsöndras hormoner som får oss att må bra. Men det kan bli en ond cirkel: ju mer vi tränar, desto mer krävs för att vi ska uppnå känslan av välbehag.

Förutom att ortorexi inte är en vedertagen diagnos, blir det hela extra förvillande av att termen används lite annorlunda i både Finland och Sverige än i övriga världen.

Läs hur Kunskapscentrum för ätstörningar i Sverige definierar begreppet här.

Läs mera:

Att vara hälsosam är vår tids ideologi - och den är grym

Att vara hälsosam är vår tids ideologi, säger forskaren Carl Cederström. Det har blivit ett sätt att demonstrera vår duglighet och bevisa vår moraliska dygd. Och när den som lever hälsosamt är den goda människan blir den ohälsosamma klassad som en dålig människa.