Hoppa till huvudinnehåll

Kalldusch för tyska socialdemokrater i Saarland - Merkels CDU tog hem segern

Annegret Kramp-Karrenbauer
Annegret Kramp-Karrenbauer Annegret Kramp-Karrenbauer Bild: EPA/THORSTEN WAGNER Annegret Kramp-Karrenbauer,Tyskland,Saarland,delstater,delstatsval

Delstatsvalet i Saarland innebär en tillnyktring för de tyska socialdemokraterna. Efter jubel över att EU-parlamentets tidigare talman Martin Schulz leder partiet mot höstens förbundsdagsval fick partiet nu en kalldusch. Angela Merkels kristdemokrater tog hem segern.

Med knappa 30 procent av rösterna gör socialdemokraterna ett sämre val än för fem år sedan.

Stor framgång blev det i stället för förbundskansler Angela Merkels kristdemokrater. På förhand hade knappast någon vågat tippa att partiet skulle få dryga 40 procent av rösterna och alltså mer än klart besegra socialdemokraterna.

Bakom segern står framför allt den mycket populära sittande regeringschefen Annegret Kramp-Karrenbauer, för sin politiska stil också kallad för mini-Merkel.

I en första kommentar efter att valresultatet stod klart, ser Kramp-Karrenbauer den kristdemokratiska valsegern som en bra start på ett mycket viktigt tyskt valår.

Socialdemokraterna: Regeringsskifte förblir målet

Att ett delstatsval i lilla Saarland, på gränsen mot Frankrike, får så mycket uppmärksamhet hänger förstås ihop med att Tyskland går mot förbundsdagsval.

Med ett halvår kvar till valet var Saarland ett första test, i synnerhet för socialdemokraterna och deras nya hopp Martin Schulz.

För partiet som under de senaste veckorna har dragits med en intensiv Schulz-feber var valet ändå ett effektivt botemedel.

– Att vi i kväll inte nådde vårt mål, betyder ändå inte av vi ger upp hoppet om ett regeringsskifte i Berlin. Det här handlar om ett långdistanslopp och ingen sprint, konstaterade Martin Schulz efter att valresultatet stod klart.

Justitieminister Heiko Maas, ordförande för SPD i Saarland tonade också ner betydelsen av förlusten.

– Valet var definitivt inget test inför förbundsdagsvalet. Men samtidigt kan man konstatera att vårt slutresultat var betydligt bättre än vad opinionsmätningarna visade för bara några veckor sen, säger Maas.

Två delstatsval återstår före förbundsdagsvalet i september. I mitten av maj kommer generalrepet i form av valet i Tysklands folkrikaste delstat Nordhein-Westfalen.