Hoppa till huvudinnehåll

Landsomfattande protester mot korruption i Ryssland - protestledaren Navalnyj greps

Flera aktivister, bland dem protestledaren Aleksej Navalnyj, greps vid en demonstration i Moskva
Tiotals aktivister, bland dem protestledaren Aleksej Navalnyj, greps vid en demonstration i Moskva Flera aktivister, bland dem protestledaren Aleksej Navalnyj, greps vid en demonstration i Moskva Bild: EPA/MAXIM SHIPENKOV Ryssland,Aleksej Navalnyj,Moskva

Tusentals människor deltog i dag i protester mot korruption över hela Ryssland

Demonstrationer hölls på ett åttiotal orter från Stillahavskusten till S:t Petersburg och protesterna beskrivs som de största sedan år 2012.

Protesterna utlystes av oppositionsledaren Aleksej Navalnyj och hans organisation Stiftelsen för kampen mot korruption som har nagelfarit president Vladimir Putins styre.

Navalnyj greps utanför metron i Moskva

Enligt polisen i Moskva deltog 7 000-8 000 människor i demonstrationerna.

Enligt polisen uppgifter greps 500 aktivister av kravallpoliser i Moskva. OVD-info - en webbsajt som övervakade demonstrationerna - uppger att det var fråga om minst 700 gripna.

En av dem var Navalnyj som greps utanför en metrostation då han var på väg till en demonstration vid Pusjkin-torget där tusentals människor hade samlats för att höra hans tal.

Navalnyj uppmanade sina anhängare att fortsätta protesten när han fördes till arresten i polisens minibuss.

- Försök inte kämpa för mig. Vårt mål är att kämpa mot korruption. Jag är ok, gå längs med Tverskaja, skrev Navalnyj via Twitter då han satt i polisbilen.

Demonstranterna i centrum av Moskva möttes av beväpnade kravallpoliser.

Kravallpolis infann sig snabbt till Pusjkintorget i centrum av Moskva där tusentals aktivister hade samlats
Kravallpolis infann sig snabbt till Pusjkintorget i centrum av Moskva där tusentals aktivister hade samlats Kravallpolis infann sig snabbt till Pusjkintorget i centrum av Moskva där tusentals aktivister hade samlats Bild: EPA/MAXIM SHIPENKOV Ryssland,Moskva

Navalnyj skrev inför protesterna att det ordnas manifestationer i över 80 ryska städer, och att de flesta protesterna inte har fått tillstånd av myndigheterna.

Ryska medier har i sedvanlig stil gett mycket lite publicitet åt demonstrationerna men oberoende nyhetssajter och sociala medier rapporterar om protester i bland annat Novosibirsk, Tomsk, Krasnojarsk och Jekaterinburg.

- Folk gick ut även i städer där det inte har hållits protester på åratal, skrev Navalnyj innan han greps i Moskva

"Trötta på lögner"

På en del orter har aktivister gripits, men det är tillsvidare oklart hur många det är frågan om.

På andra håll som Novosibirsk, hade protesterna godkänts och över 2 000 människor samlades i stadskärnan.

I Sankt Petersburg deltog minst 4 000 människor i en demonstration i stadskärnan.

- Vi är trötta på lögnerna, vi måste göra något, sade aktivisten Sergej Timofjev i Sankt Petersburg.

Oppositionsledaren Aleksej Navalnyj i sitt kampanjhögkvarter omgärdad av medarbetare. Navalnyj har målat sitt ansikte grönt som en pik mot angripare som slängde en grön vätska på honom nyilgen
Oppositionsledaren Aleksej Navalnyj i sitt kampanjhögkvarter omgärdad av medarbetare. Navalnyj har målat sitt ansikte grönt som en pik mot angripare som slängde en grön vätska på honom nyilgen Oppositionsledaren Aleksej Navalnyj i sitt kampanjhögkvarter omgärdad av medarbetare. Navalnyj har målat sitt ansikte grönt som en pik mot angripare som slängde en grön vätska på honom nyilgen Bild: EPA/EVGENY FELDMAN Ryssland,Aleksej Navalnyj

Medvedevs gäss

Navalnyj publicerade nyligen en rapport om premiärminister Dmitrij Medvedevs stora egendomar, lyxbåtar och vingårdar som han kontrollerar genom ett nätverk av icke vinstdrivande organisationer.

Medvedev anklagades bland annat för att ha låtit bygga ett hus för sina gäss och det var många som bar på gula gäss av plast och plakat med bilder av gäss och Medvedev under dagens demonstrationer.

Den kritiska rapporten lades ut på Youtube där den har setts över elva miljoner gånger. Medvedev har inte ännu kommenterat anklagelserna.

- Vi har alla sett denna film, den ger detaljerade exempel på korruption med det har inte kommit någon reaktion, konstaterade den 26-åriga fabriksarbetaren Nikolaj Moisej i Moskva.

Med i presidentvalet?

En del demonstranter hade målat sina ansiktet med grön färg, vilket var en hänvisning till en attack mot Navalnyj nyligen, då angriparna slängde en grön, ogiftig vätska på honom.

Aleksej Navalnyj har redan meddelat att han tänker ställa upp i presidentvalet nästa år, då Vladimir Putin väntas blir återvald med en övertygande marginal.

Navalnyj har därför samlat stöd med resor runt omkring Ryssland under de senaste veckorna.

Läs också