Hoppa till huvudinnehåll

Sipilä: Jouren i Seinäjoki kan flyttas om svensk service misslyckas

Huvudingången till Seinäjoki centralsjukhus
Den omfattande jouren kan flyttas tillbaka till Vasa om vården på svenska inte förverkligas i Seinäjoki. Det här säger statsminister Juha Sipilä till Svenska Yle. Huvudingången till Seinäjoki centralsjukhus Bild: Yle/Pasi Takkunen seinäjoki

Den omfattande jouren kan flyttas till Vasa centralsjukhus om vården på svenska inte förverkligas i Seinäjoki. Det här säger statsminister Juha Sipilä till Svenska Yle.

Regeringens beslut att flytta den omfattande jouren från Vasa centralsjukhus till Seinäjoki har fått känslorna att gå heta i Österbotten.
Juha Sipilä (C) säger sig ha full förståelse för Vasabornas oro.

- Naturligtvis förstås jag folks oro. Regeringen kommer extra noga att följa med förverkligandet när det gäller Vasa och Seinäjoki. De språkliga rättigheterna ska garanteras också i Seinäjoki i de enstaka fall som vårdas där och inte längre i Vasa.

Regeringen ska extra noga följa med att de språkliga rättigheterna förverkligas i Seinäjoki

Sipilä poängterar att en stor del av vården ändå blir kvar i Vasa och att det snarast gäller specialvård som krävande canceroperationer och öppen hjärtkirurgi som flyttas till Seinäjoki.

Om inte så återbördas uppgifterna dit var de kan förverkligas
Akuten vid Vasa centralsjukhus.
Jouren vid Vasa centralsjukhus. Akuten vid Vasa centralsjukhus. Bild: Yle/Joni Kyheröinen akuten,Vasa centralsjukhus

Vad gör regeringen om vården på svenska inte förverkligas i Seinäjoki?

-Regeringen kommer att kräva det förverkligas i Seinäjoki. Men om de språkliga rättigheterna inte förverkligas i Seinäjoki så återbördas uppgifterna dit där de kan förverkligas.

Så till Vasa i detta fall?

-Till exempel till Vasa.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes