Hoppa till huvudinnehåll

Elkabel i taket kan ha orsakat hallbranden i Östermalm

Brandmän släcker takbrand.
Räddningsverket släckte branden. Brandmän släcker takbrand. Bild: Yle/Hanna Othman brand- och räddningsarbete,eldsvådor,räddningsverk,räddningsverksamhet,räddningsverket i östra nyland

Orsaken till fredagseftermiddagens eldsvåda i en hall i Östermalm i Borgå är fortfarande oklar. Företaget som hyrde in sig i hallen verkar ändå ha klarat sig undan mer eller mindre med blotta förskräckelsen.

Hallen ägs av rederiet J.L. Runeberg. Metallföretaget Brione hade hyrt in sig i den del av hallen där eldsvådan fick sin början.

Företaget bedrev svetsverksamhet där. Enligt Briones vd Tommy Granlund torde svetsverksamheten inte ha haft någon andel i eldsvådan. Brandorsaken utreds fortfarande, men den misstänks ha fått sin början från en elkabel i takkonstruktionerna.

– Då man talar om omsättningstillgångarna, alltså materiallagret och vissa elektriska handverktyg, så uppstod en del skador. Mest handlar det om vatten- och rökskador och bråte som har fallit ner från taket, säger Granlund.

Granlund säger ändå att det var tur i oturen att företaget endast hade en mindre del av sin verksamhet i den eldhärjade hallen. Företagets egentliga lokaler finns på annat håll i Östermalm.

Har redan hittat nya lokaler

Företaget lyckades rädda det viktigaste från hallen. I främsta hand gäller det att hitta nya lokaler för svetsning och att ta kontakt med försäkringsbolaget.

– Vi har redan preliminärt kommit överens med en samarbetspartner om att tillfälligt få använda deras lokaler. Det ser ganska bra ut och vi verkar ha klarat oss mer eller mindre med blotta förskräckelsen.

Granlund tillägger att inverkan på företaget som helhet inte är särskilt stor, även om det kan bli en del försenade leveranser den här veckan.

Svetsverksamheten torde komma i gång på nytt inom några dagar.

– I dag (läs: måndag) ska vi ordna med lokaler och flytta det som ännu kan användas från svetsverkstaden till andra lokaler. Och så måste vi kolla med försäkringsbolaget hur vi ska gå vidare, säger Tommy Granlund.

Läs mera:

Verkstadsbrand på industriområdet i Borgå

Elden fick sin början i en svetsverkstad på Mästarevägen. Rederiet J. L. Runeberg ligger vägg i vägg och deras hall har också fått skador.