Hoppa till huvudinnehåll

EU-vänliga vann parlamentsvalet i Bulgarien - proryska socialister medgav valförlust

Den förre premiärministern Bojko Borisov får igen chans att bilda regering efter sin avgång i november.
Den förre premiärministern Bojko Borisov får igen chans att bilda regering efter sin avgång i november. Den förre premiärministern Bojko Borisov får igen chans att bilda regering efter sin avgång i november. Bild: EPA/GEORGI LICOVSKI Bulgarien,Bojko Borisov

Den EU-orienterade högern verkar ha vunnit parlamentsvalet i Bulgarien.

När 90 procent av rösterna hade räknats hade regeringspartiet Gerb fått 33 procent av rösterna medan socalisterna fick 27 procent, betydligt mindre än vad opinionsmätningar utlovade.

Det urtima valet sågs som ett linjeval mellan EU och Ryssland eftersom socialisterna förespråkar nära samarbete med Ryssland och att EU-sanktionerna hävs.

Socialisterna vann också presidentvalet i november och ansågs ha en god chans att även vinna parlamentsvalet.

Borisov blir premiärminister

Det ledande oppositionspartiet fördubblar visserligen sina platser i parlamentet, men misslyckades i sitt mål att ta över regeringen.

Det tredje valet på fyra år i Bulgarien utlöstes av presidentvalet i november då den pro-ryske socialistkandidaten Rumen Radev vann.

Den konservativa premiärministern Bojko Borisov avgick och utlyste nyval men nu jublar den forna och sannolikt kommande premiärministern igen.

- Valresultatet visar att det är Gerb som får ansvaret att bilda regering, sa Borisov.

Socialistledaren Kornelia Ninova medgav valförlusten sent på söndag kväll
Socialistledaren Kornelia Ninova medgav valförlusten sent på söndag kväll Socialistledaren Kornelia Ninova medgav valförlusten sent på söndag kväll Bild: EPA/VASSIL DONEV Bulgarien

Nationalister i regeringen?

Gerb blir tvunget att bilda regering med något annat parti, och det verkar som om det blir den Patriotiska unionen, en koalition av nationalistpartier som fick nio procent av rösterna.

Det nya, omstridda pro-turkiska partiet MRF fick sju procent av rösterna.

Partiet representerar 700 000 etniska turkar som fick starkt stöd av grannlandet Turkiet där det bor 200 000 människor med bulgariska pass.

Instabilt

Den politiska osäkerheten i Bulgarien befaras ändå bestå efter valet.

- Jag är inte optimistisk att detta resultat kan leda till en stabil majoritet som kan fatta starka beslut. Den blir sannolikt skör och instabil, säger den politiska forskaren Ognyan Minchev.

Den utbredda korruptionen är ett av de största problemen i ett av EU:s fattigaste länder och resultatet kommer knappast att leda till förbättringar befarar Minchev.

Både nationalister och turkar vann

Nationalistpartierna gick kraftigt framåt tack vare den utbredda ilskan över flyktingkrisen som har lett till att Bulgarien har börjat stärka sitt stängsel vid den turkiska gränsen.

Regeringen och president Rumen Radev var invecklade i en tvist med Turkiet inför valet.

Presidenten kritiserade Turkiet i hårda ordalag för att det gav så starkt stöd åt det turkiska minoritetspartiet vilket sågs som en inblandning i landets affärer.

Det bulgariska socialistpartiets ledare Kornelia Ninonavo medgav partiets valförlust men sade att det ändå kunde vara möjligt att bilda regering om Gerb inte lyckas få ihop en majoritet i parlamentet.

Bulgarien blir EU:s ordförandeland vid årsskiftet och valet väckte därför större intresse än vanligt i övriga Europa.

Läs också