Hoppa till huvudinnehåll

Förhandsröstningen börjar på onsdag

Valaffischer i Helsingfors.
Valaffischer i Helsingfors. Bild: Yle/ Christoffer Gröhn Kommunalvalet 2017,kommunalval,valkampanjer,Helsingfors,Valaffisch,valaffischer

Förhandsröstningen i kommunalvalet börjar på onsdag den 29 mars och pågår en knapp vecka. Tisdagen den 4 april är sista dagen som man kan rösta på förhand i Finland.

Utomlands kan man förhandsrösta mellan 29.3 och 1.4. men en stor del av vallokalerna utomlands är öppna en kortare tid.

Då man förhandsröstar ska man ha med sig identitetsbevis med fotografi, till exempel pass, id-kort eller körkort.

Man får rösta i vilken som helst vallokal i Finland eller utomlands. I Finland hålls förhandsröstning ofta i kommun- eller stadshus, bibliotek eller köpcentrum. Utomlands brukar man rösta på finska beskickningar.

Väljarna får rösta bara på en kandidat som ställs upp i den egna kommunen. Alla kommuners kandidatuppgifter ska finnas tillgängliga i vallokalerna men i själva röstningsbåset skall det bara finnas kandidatlistor för den kommun där vallokalen ligger.

Information om var vallokalerna finns hittar du på www.vaalit.fi eller på servicenumret 0800 9 4771. Det är gratis att ringa numret.

Under förhandsröstningen kan man följa med antalet personer som har förhandsröstat i kommunerna och hela landet på sidan www.vaalit.fi. Sidan uppdateras med en timmes mellanrum.

Själva valdagen är på söndag den 9 april. Då kan man rösta bara på den plats som anges i den anmälan om rösträtt som har kommit med posten. På valdagen är vallokalerna öppna mellan klockan 9 och 20.