Hoppa till huvudinnehåll

Forskare: Snygga politiker kan få mer röster

Kostymklädd person med ett ess i jackfickan.
Ett snyggt yttre kan vara ett ess i valet. Kostymklädd person med ett ess i jackfickan. Bild: All Over Press/Ismo Pekkarinen Slips (oil drilling),kostym

Högerpolitiker anses vara mer attraktiva än kollegerna på vänsterkanten. Professor Jan-Erik Lönnqvist önskar att väljare ska syna kandidaterna djupare.

Enligt forskning kring valbeteende i Finland, USA, Australien och inom EU anser väljare att konservativa högerpolitiker är snyggare än liberala vänsterpolitiker. Högerpolitikerna har också större nytta av ett attraktivt yttre.

Det framkommer i The right look: Conservative politicians look better and voters reward it av forskarna Niclas Berggren, Henrik Jordahl och Panu Poutvaara, 2015.

I kommunalval kan utseendet spela större roll, eftersom vi har mindre information om kandidaterna― Jan-Erik Lönnqvist, professor

Enligt Jan-Erik Lönnqvist, professor i socialpsykologi vid Helsingfors universitet, kan resultatet bero på att högerorienterade väljare är sämre informerade.

- Man har visat att ju mera information väljare har, desto mindre är de fokuserade på utseende, säger Lönnqvist.

Motsatt resultat för akademiker

Lönnqvist hoppas att väljare ska inse att utseendet kan påverka hur man röstar. Han tror till exempel att utseendet kan spela stor roll i ett kommunalval.

- I ett riksdagsval är kandidaterna mera kända, så då spelar annan information större roll. I presidentval tror jag inte utseendet spelar någon roll alls, för alla känner kandidaterna så bra. Men i kommunalval kan utseendet spela större roll, eftersom vi har mindre information om kandidaterna.

Valaffischer i Helsingfors
Porträttet på valaffischen kan vara viktigare än vi tror. Valaffischer i Helsingfors Bild: Yle/Touko Yrttimaa kommunalval

Resultatet i den tidigare forskningen gäller specifikt politiker. Lönnqvist har själv rett ut om samma resultat gäller också övriga grupper.

- Jag ville veta om konservativa människor överlag ser bättre ut än liberala. Kanske de, tack vare sitt utseende, har det lättare i livet och därför motsätter sig utjämnande politik.

I sin undersökning Just because you look good, doesn’t mean you’re right kan Lönnqvist visa att det inte gäller i allmänhet. Det visar sig att resultatet är det rakt motsatta för akademiker.

Konservativa är inte mer attraktiva

Lönnqvist visade bilder på 200 akademiker som anses vara vänsterorienterade och 200 bilder på högerdito för åtta forskningsassistenter. Assistenterna fick ge poäng på skalan ett till tio, och de var rätt så ense om vilka personer de ansåg vara attraktiva.

De vänstersinnade akademikerna ansågs vara både fysiskt mer attraktiva, och de uppskattades också ha mer liberala värderingar.

- Det tyder på att konservativa människor överlag inte ser bättre ut än liberala människor, utan den här effekten gäller endast för politiker, säger Lönnqvist.

"Oroväckande att utseende spelar en så stor roll"

Trots att Lönnqvist anser att resultaten i de olika undersökningarna stöder varandra, lägger han större vikt vid den tidigare forskningen om politikerna.

- Det är inte oroväckande att vänsterorienterade akademiker uppfattas som snyggare, däremot är det oroväckande att utseende spelar en så stor roll i politiska val.

Därför hoppas Lönnqvist att väljare ska tänka mer på innehållet i politiken än på hur kandidaterna ser ut på valaffischen.

Röstande
Vad får dig att välja din kandidat i kommunalvalet? Röstande röstande

Att rösta enligt utseende kan medföra en snedvriden politik. Det kan till exempel gå så att politiker blir invalda tack vare andra egenskaper än de värderingar de står för.

Avslutningsvis får Lönnqvist frågan om hur man kan forska i hur attraktiva människor är, eftersom det brukar sägas att skönheten sitter i betraktarens ögon.

- Det stämmer inte, skönheten sitter inte i betraktarens öga. Människor är rätt så ense om vem som ser bra ut, till exempel symmetriska ansikten och stora ögon anses vara attraktiva, säger Lönnqvist.

Läs mera:

Det är klart man röstar på klädseln!

Redaktörerna är chockade över att så många verkar ha röstat på klädseln i kommunalvalet 1968. Det är väl självklart, kontrar stilgurun och fru stadsfullmäktige Jutta Zilliacus.

Läs mera:

Samlingspartister tjänar bäst, SDP:are är pensionärer - så ser de typiska partimedlemmarna ut

Gröna och samlingspartister är högst utbildade och tjänar bäst. Vänsterförbundet är det enda partiet där snitthushållet tjänar under 3000 euro i månaden, visar en undersökning om partimedlemmars sociala status.

Läs också