Hoppa till huvudinnehåll

JNT expanderar i Österbotten

JNT:s kontor i Jakobstad
JNT:s kontor i Jakobstad JNT:s kontor i Jakobstad Bild: Hiutale Aerials Oy Österbotten,Jakobstad,Jakobstadsnejdens Telefon Ab

Jakobstadsnejdens telefon tar över Telias kabel-tv i Nykarleby och Pedersöre. Fibernätet byggs ut för en miljon euro.

Jakobstadsnejdens telefon har gett stabil vinst de senaste åren, närmare ett par miljoner per år. Dividendutdelningen har varit blygsam. Istället har bolaget satsat på bygga ut fibernätet i Österbotten.

Den senaste utvidgningen är att JNT och Telia kommit överens om att kabel-tv-nätet i Pedersöre och Nykarleby övergår till JNT.

Avtalet är en fortsättning på Telias och JNT:s samarbete att leverera tjänster via Telia Avoin Kuitu konceptet.

JNT levererar sedan tidigare kabel-tv-tjänster till cirka 15 500 hushåll. Nu tillkommer 1 000 hushåll i Pedersöre och Nykarleby.

- Vi uppskattar att investeringsbehovet är drygt en miljon euro i att modernisera nätet och erbjuda kunderna TV-tjänster via fiber, säger nätchef Daniel Finell på JNT.

Vinsten investeras

Istället för stora dividendutbetalningar har Jakobstadsnejdens telefon valt investeringar i snabba fibernät och service år våra kunder, säger vd Maria Höglund.

- Av responsen vi får av kunderna har vi valt rätt väg.

Vd Maria Höglund på JNT
JNT:s vd Maria Höglund Vd Maria Höglund på JNT Bild: YLE/Patrik Enlund Österbotten,Jakobstadsnejdens Telefon Ab,maria höglund

I Österbotten återstår ännu flera små antennandelslag. Med de flesta har JNT samarbete. Efter att Anvias telekommunikation kapades av Elisa, är det Elisa och Telia som JNT konkurrerar med.

Från Vasaregionen har det kommit åtskilliga förfrågningar om JNT:s tjänster. JNT är det enda återstående lokalägda telekommunikationsbolaget i Österbotten.