Hoppa till huvudinnehåll

Nu är det klart: Joachim Thibblin är Svenskis nya chef

Joachim Thibblin klädd i kostym i Svenska teaterns sal.
Svenska Teaterns nya chef är Joachim Thibblin. Joachim Thibblin klädd i kostym i Svenska teaterns sal. Bild: Cata Portin Joachim Thibblin

Det blir Joachim Thibblin som tar över efter Johan Storgård på Svenska Teatern. Thibblin har i många år jobbat som teaterchef, tidigare för Åbo Svenska Teater och för tillfället för Esbo stadsteater.

Styrelsen för Garantiföreningen för Svenska Teatern rf utsåg Joachim Thibblin enhälligt.

Styrelseordförande Sten Palmgren beskriver processen som krävande och understryker att det fanns många kompetenta kandidater att välja mellan. Den nya teaterchefen ska ha tydliga konstnärliga visioner samt en klar bild av den finlandssvenska nationalscenens möjligheter och behov.

- Vi har också lagt stor vikt vid att både skådespelare och teaterns övriga personal får en chef som de känner fullt förtroende för. Valet av Joachim Thibblin uppfyllde alla dessa krav, säger styrelseordförande Sten Palmgren i ett pressmeddelande.

Lång erfarenhet som teaterchef

41-åriga Thibblin kommer från Esbo och är magister i teaterkonst från Teaterhögskolan i Helsingfors. Han ledde Åbo Svenska Teater 2006-2013 och har efter det varit chef för Esbo Stadsteater, som nu får se sig om efter en ny chef.

Thibblin är också teaterbranschens medlem i den grupp sakkunniga som förbereder en ny finansieringslag för scenkonst och muséer.

I pressmeddelandet uttrycker Thibblin stor glädje och motivation för sitt nya jobb.

- Givetvis är jag glad över förtroendet som jag fått. Svenska Teatern är en 150-åring som det skall bli en ära att leda, säger Thibblin.

Glad att svenskan värdesätts

Under sina år på Esbo stadsteater har Thibblin hunnit vara med om 80 premiärer, och jobbat med både internationella och inhemska produktioner.

Han är glad att svenskspråkig teater värdesätts i Finland.

- Finland är ett stort teaterland också på svenska. Över 270 000 åskådare besöker årligen de svenska teatrarna. Sätter vi detta i relation till hur många svenskspråkiga det bor i Finland kan vi vara mer en nöjda.

- För landets svenskspråkiga befolkning är språket viktigt och teater är den enda konstform som bygger på det talade språket, där vi som publik kan delta i ett offentligt, socialt sammanhang på svenska.

Den nya teaterchefen ser ödmjukt på sitt uppdrag och vill inte ännu kommentera repertoar, ekonomi eller teaterns framtida inriktning. Först ska han tala med personalen.

- Teater är i högsta grad ett kollektivt arbete och det viktigaste för mig som chef är att samarbeta och nå gemensamma mål som vi tillsammans har skapat, säger han.

Johan Storgård har lett teatern sedan 2002 och avgår den sista mars i år.

Läs också