Hoppa till huvudinnehåll

Nygård-Fagerudd ny ordförande för SFV

Wivan Nygård-Fagerudd
Wivan Nygård-Fagerudd Bild: Lena Malm makten & härligheten

Wivan Nygård-Fagerudd har valts till ny ordförande för Svenska Folkskolans vänner. Nygård-Fagerudd valdes vid föreningens årsmöte på måndagen. Stig-Björn Nyberg valdes till vice ordförande.

På årsmötet valdes jur.kand Jan-Erik Stenman och akademisekreterare Åsa Lindberg in som nya styrelsemedlemmar. Övriga medlemmar i styrelsen är Gun Oker-Blom och kulturjournalisten Gustaf Widén, bildningsdirektör Heidi Backman, forskaren Kjell Herberts, FM Stig-Björn Nyberg och verksamhetsledare Pia Österman.

Årsmötet återvalde Peter Storsjö som medlem i förvaltningsrådet. Övriga medlemmar i förvaltningsrådet för Kim Lindström och Jarl Sved. Förvaltningsrådet är ett rådgivande organ.

Kanslichefen Johan Aura berättade om föreningens ekonomi. Under fjolåret ökade SFV sitt eget kapital med 3,6 miljoner jämfört med bokslutet år 2015 och uppgår nu till 102,3 miljoner euro.

Det stöd som SFV har betalat ut har ökat med 28 procent under de senaste tre åren. Totalt betalade SFV stöd på nästan 4 miljoner euro år 2016.

Svenska Folkskolans Vänner fick nyligen mycket kritik för att ha renoverat en bostad på nästan 300 kvadratmeter i Helsingfors, där det var meningen att kanslichefen skulle flytta in. SFV meddelade ändå i februari att kanslichefen inte kommer att flytta in i bostaden.

Också styrelsens resa till Kanada väckte negativ uppmärksamhet.

Läs mera:

SFV förbereder sig för årsmöte: Hur tackla misstroendet i bostadsfrågan?

Svenska folkskolans vänner bereder sig för årsmöte efter en stormig vinter kring kanslichefens bostadsarrangemang och en påkostad Kanadaresa. Vi pejlade stämningar inför mötet med tre styrelsemedlemmar, som är beredda att diskutera också besvärliga frågor.