Hoppa till huvudinnehåll

Politisk osäkerhet sänker aktiepriserna i Europa

New York-börsen den 24 augusti 2015.
New York-börsen den 24 augusti 2015. Bild: EPA/JUSTIN LANE aktiemarknad

Den politiska osäkerheten i Europa smittar av sig på aktiekurserna. Många internationella placeringsfonder har minskat sina innehav av europeiska aktier. Andra ser nu ett lysande tillfälle att köpa europeiska aktier extra billigt.

Håvard Opland är förvaltningsbolaget Odins chef för placeringar i Europa. Han hör till dem som gärna lägger fram argument för varför han tycker att aktierna i Europa just nu är underprissatta.

- Under de senaste åtta åren har aktiemarknaden i USA stigit med 16 procent per år samtidigt som den europeiska aktiemarknaden har stigit med bara tio procent, säger Håvard Opland.

Håvard Opland
Håvard Opland Bild: Jari Kovalainen / Yle ODIN Fund Management,håvard opland

Aktiekurserna i USA och Europa följde varandra fram till finanskrisen 2008. Efter att kurserna slog i botten i mars 2009 började de stiga kraftigt i USA medan Europa sackade efter. Håvard Opland hör till dem som vill tolka utvecklingen så att de europeiska aktiepriserna har utrymme att stiga snabbt så att de kan ta fast USA:s försprång.

- Vi lever i en värld som är väldigt globaliserad. Företag säljer sina varor över hela världen. Då känns det lite underligt att ha två aktiemarknader som utvecklats så olika.
Den europeiska marknaden har orsakat mycket oro under de senaste åren. Mycket av den oron är befogad, men jag tror inte att det betyder så mycket i det långa loppet, säger Håvard Opland.

Martin Paasi är sparekonom på Nordnet. Han tycker att man skall vara försiktig med att förvänta sig framgång i Europa bara för att aktiekurserna har sackat efter USA.

- Det är lite som att förutspå att det blir soligt i morgon bara för att det är mulet i dag. Det kan bli soligt i morgon, men det har ingenting att göra vädret i dag. Det finns klara orsaker till att USA har klarat sig bättre än Europa. Det är främst de politiska riskerna och risken för inflation som håller Europa tillbaka, säger Martin Paasi.

Martin Paasi
Martin Paasi Bild: Jari Kovalainen / Yle Martin Paasi,Nordnet

Åldrande européer behöver mediciner

Håvard Opland ser ändå också reella orsaker till att ekonomin i EU nu kan ta fart.

- Myndigheterna i USA var mycket snabbare med att börja stöda marknaderna än centralbanken i Europa. Nu ser vi att också europeiska bolag börjar förbättra sina resultat. Konsumtionen i Europa har kommit upp till samma nivå som den var på före finanskrisen. Konsumenternas förtroende för ekonomin är också mycket hög, räknar Håvard Opland upp.

En av orsakerna till den ökade konsumtionen är att arbetslösheten håller på att sjunka i EU. Det ökade förtroendet för ekonomin är viktigt för att den skall fortsätta växa.

- Konsumtionen står för två tredjedelar av värdeökningen i Europa, så det är en mycket viktig faktor, säger Håvard Opland.

Priset på många aktier återspeglar i dag en förväntning att bolaget inte mera kommer att växa över huvudtaget.

Optimismen och konsumtionen skall alltså vara en källa till hopp i Europa som ofta ses som en åldrande kontinent med stagnerande ekonomi. Redan före 2050 kommer var tredje europé att ha fyllt 65 år. Men Håvard Opland menar att det finns många företag som gör produkter just för en åldrande befolkning.

- Det att vi får många äldre i samhället betyder att många företag inom hälsosektorn kommer att bli allt viktigare. Då tänker jag på företag som tillverkar mediciner för diabetes, cancermediciner, företag som sysslar med cancerforskning och så vidare, säger Håvard Opland.

Europeisk miljöteknik säljer

Men Europa är inte bara beroende av hälsoprodukter. Då kunderna åldras i Europa kan många företag hitta nya i till exempel Asien.

- En allt större del av befolkningen i Asien har råd att köpa europeiska märkesvaror, säger Håvard Opland.

Dessutom är många europeiska bolag bra på miljövänlig teknik som kan säljas världen över.

Ändå är förväntningarna på europeiska bolag låga.

- Priset på många aktier återspeglar i dag en förväntning att bolaget inte mera kommer att växa över huvudtaget. Det är en stor kontrast till USA där tillväxtförväntningarna är höga, jämför Håvard Opland.

Skuggan av Brexit, Grexit och Marine Le Pen

Orsakerna till de låga kurserna handlar inte alltid så mycket om att företagen skulle vara dåliga, som om de politiska riskerna i Europa. De populistiska rörelserna väcker oro. Skuggan av Brexit ligger som en våt filt över Europa. Risken för ett Grexit är inte heller avvärjd. Martin Paasi betonar att de här riskerna upplevs som stora .

- De är exceptionellt allvarliga just nu. En fortsättning av den svaga återhämtningen i den europeiska ekonomin under de senaste tre åren är helt beroende av att Frankrike och Italien genomför strukturella reformer. Vi vet redan att Matteo Renzi i Italien har tvingats avgå, vilket har satt de strukturella förändringarna i Italien på is. I Frankrike står vi inför ett presidentval där Marine Le Pen kan blir vald. Det skulle helt och hållet stoppa alla franska reformer som är nödvändiga för EU.

Samtidigt kan man jämföra med Donald Trump i USA. Också valet av honom skulle vara en katastrof för den amerikanska ekonomin, men så fort han blev vald steg alla börskurser. Martin Paasi bedömer ändå att en populistisk valseger skulle få värre konsekvenser i Europa än i USA.

- Delvis beror det på att Trumps position har visat sig vara svagare än man har trott. I Europa är läget å andra sidan extra känsligt. EU är utmanat både av Brexitförhandlingar, Grexitrisken och av att Frankrike kan få en president vars uttalade mål är att stänga gränserna och föra Frankrike ut ur EU. Ett sådant valresultat kan få oproportionerligt stora konsekvenser för hela Europa.

Men Håvard Opland viftar bort dessa risker som övergående oväder på den europeiska aktiehimlen.

- Sådana politiska val och valresultat har inte i regel påverkat aktiemarknaderna så mycket i det långa loppet, säger Håvard Opland.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes