Hoppa till huvudinnehåll

PVO inleder samarbetsförhandlingar i Kristinestad och Björneborg

Björnön i Kristinestad.
Björnön i Kristinestad. Bild: Yle/Roger Källman björnön

PVO-Lämpövoima inleder samarbetsförhandlingar som innefattar hela personalen i Kristinestad och Björneborg. 22 personer kan bli av med jobbet.

Kraftverken i Kristinestad och Björneborg har stått stilla sedan 2015 på grund av olönsamhet. De har ändå stått kvar för att kunna tjäna som reservkraftverk. I februari fattades dock ett beslut om att riva kraftverken och nu ska samarbetsförhandlingar inledas för personalen.

- Från företagets sida finns det inga förutsättningar att hålla igång maskineriet under nästa vintersäsong. Därför tvingas vi tyvärr inleda samarbetsförhandlingar som innefattar hela personalen. Vi förbereder oss för att riva ner kraftverken, konstaterar vd:n Petri Hurri.

Samarbetsförhandlingarna ska inledas nästa vecka och pågå i ungefär två veckor.

Kraftverken rymdes inte med på lista över effektreserv

Sedan kraftverken stängdes har PVO hållit dem i beredskap, för att kunna starta dem vid behov. Energimyndigheten som fastställer hur stor effektreserv som behövs i landet gjorde dock upp en lista där kolkraftverken i Kristinestad och Björneborg inte rymdes med.

Kolkraftverket i Kristinestad har en effekt på 240 megawatt och kraftverket i Tahkoluoto i Björneborg 235 megawatt.