Hoppa till huvudinnehåll

Storsatsning på idrottskarriär också som gravid

Sophia Backlund med sin häst Hilton II
- Inget lätt beslut, säger Sophia Backlund om att skicka Hilton II till Tyskland för försäljning. Sophia Backlund med sin häst Hilton II Bild: Yle/Anne Teir-Siltanen sophia backlund

Dressyrryttaren Sophia Backlund, 31, siktar målmedvetet uppåt i ryttarkarriären. Efter många intensiva år på tävlingsbanorna gör hon nu ett kort uppehåll för att bli mamma i juni. Planen är att komma tillbaka med ny häst och satsa mot ännu större mål i framtiden.

Under graviditeten har Backlund fortsatt att vara aktiv inom ridsporten. Framgångsrikt har det också blivit. I den sista tävlingen med Hilton II presterade ekipaget nytt individuellt rekord på 65,7 procent.

- Själv hade jag kanske den uppfattningen innan att det kunde vara skadligt att rida under graviditeten, men både barnmorska och läkare har sagt att det går bra att rida så länge det känns bra. Egentligen är det bara bra att hålla på som förut eftersom kroppen är van med det, men falla av ska man förstås inte göra, säger Backlund.

Backlund har talat en del med tränare och ryttarkolleger som varit gravida och många av dem har ridit länge under graviditeten. Däremot är ridning ingen gren som Sofia rekommenderar att man ska börja med under graviditeten om man inte har erfarenhet av det från tidigare.

- Jag har inte lagt märket till någon större skillnad. Enda skillnaden är att man är litet större än vanligt, så tävlingskläderna passar inte längre och jag har fått improvisera med dem. Men nu har jag tänkt att jag inte ska tävla mera för det ser inte så estetiskt ut, säger Backlund.

Backlund upplever att hon fått ett positivt bemötande under graviditeten såväl på tävlingar och bland kommentarerna i sin blogg. Hon säger att det var en överraskning för henne själv att det gick så väl att kombinera ridning och graviditet. Bortsett från att magmusklerna inte kan användas på samma sätt som tidigare har det inte varit några problem. Men hon idkar försiktighet och rider bara bekanta hästar inne i ridhuset.

- Jag rider dressyr inne i manegen och det känns väldigt säkert. Det är mera riskabelt att jag ska falla då jag går där ute på hala isen, säger Backlund.

Målet är Grand Prix

Backlund har hittills tävlat i den så kallade ”lilla rundan” eller Intermediaire I som är en nivå under Grand Prix. Men målet är att nå Grand Prix.

- Mitt mål är att tävla internationellt på Grand Prix nivå. Det har det alltid varit och det kommer det att vara tills jag når det, säger Backlund.

Hur långt är du ifrån ditt mål just nu?

- Det är några års arbete kvar, det är ett stort steg att hoppa över till Grand Prix, men jag är på väg dit hela tiden och jag jobbar mot det sakta men säkert, säger Backlund.

För att utvecklas inom ridsporten krävs mycket tid, träning, tävlingserfarenhet och möjlighet att rida bra och olika hästar. Planen är att hålla en paus på den tid som det behövs från tävlingsridningen nu och söka efter en ny lovande häst. Visionen för framtiden är att ha en egen häst.

- Jag ska försöka hålla mig till en, men känner jag mig själv rätt kommer det kanske inte att vara så långvarigt. Men jag ska försöka då vi har en liten baby som behöver mycket uppmärksamhet, säger Backlund och skrattar.

Backlund ser mycket positivt på framtiden. För henne är det en självklarhet att idrottskarriären kommer att fortsätta även med barn i familjen.

- Det har varit rätt självklart från början att vi är två stycken och att vi har barnet tillsammans och sköter det tillsammans, säger Backlund.

Sophia Backlund med sin häst Hilton II
- Han har ett så stort hjärta och gör alltid sitt bästa, säger Sopia Backlund om 11-åriga valacken Hilton II. Sophia Backlund med sin häst Hilton II Bild: Yle/Anne Teir-Siltanen sophia backlund

Hur tränar eller tränade du under graviditeten? Tipsa andra gravida hur du gjorde för att hålla formen! Har du tävlingsidrottat under graviditeten? Berätta för oss om dina efarenheter av träning och graviditet! Dina tips och erfarenheter kan användas anonymt på Svenska Yles webbsidor och i Yle Vega.

Hur motionerar du under graviditeten?

 • Åbo Akademi leder miljonprojekt kring solceller

  Målet är att utveckla billiga och hållbara solceller

  Jane och Aatos Erkkos stiftelse har beviljat 997 000 euro till ett finländskt konsortium för forskning och utveckling av framtidens perovskitsolceller.

 • Internt slagsmål i Bulls – kan betyda mera speltid för Markkanen

  Det kokar i Chicago Bulls trupp dagen innan säsongsstarten.

  Det hettade rejält till på Chicago Bulls träningar i tisdags, mitt under lagets förberedelser inför den stundande NBA-säsongen. Lauri Markkanens lagkamrater Nikola Mirotic och Bobby Portis rök ihop med varandra med följden att den förstnämnde togs in på sjukhus.

 • Matias Strandvall: "Mitt mål är inte att nå OS"

  Flytten till Vasa gav förbättrade träningsförhållanden.

  Cirkeln har slutit sig för skidåkaren Matias Strandvall. Han har återvänt till sina rötter i Vasa och Vörå och har fullt fokus på att ta revansch för OS-missen 2014. Men målet är inte att bara nå OS.

 • Borgåprofilen Joakim "Jocke" Lybeck är död

  Lybeck drev i flera år den legendariska Bar Mary

  Den omtyckta och kända Borgåprofilen Joakim Lybeck har avlidit i en olycka på måndag kväll. Han var politiker för De gröna, aktiv inom musiklivet i Borgå och jobbade med integration av invandrare.

Läs också

Familj

 • Hajbos sommarlovs-tips till dig som gillar spel.

  Roliga mobil-spel som funkar var än du är i sommar.

  Letar du efter enkla mobilspel som passar bra att ha i mobilen när man chillar på stranden, ligger i hängmattan, sitter i baksätet på bilsemesterresan eller bara flyr undan regnet...

 • Vi vill ha färre barn, senare i livet

  Vi vill hitta den perfekta partnern och leva ut vår ungdom.

  Vi vill hitta den perfekta partnern och “leva ut vår ungdom” innan vi ens tänker på barn i dag. Att förstföderskornas ålder stiger, och fler önskar sig färre barn har inte enbart att göra med recessionen. Det handlar om en större kulturell förändring som rotat sig i oss.

 • “Vänta med att planera syskon”

  Tätt mellan syskonen är dåligt både för barn och föräldrar.

  Max två år mellan barnen, tycker de flesta finländare att är perfekt. Men liten åldersskillnad mellan syskonen är förknippat med både skilsmässa, kortare livslängd, autism och schizofreni.

 • Hotet om skilsmässa kan vara början på något nytt

  Går relationen ännu att rädda eller är det dags att gå?

  Tiden efter jul- och nyårshelgerna är högsäsong för skilsmässor. När går relationen ännu att rädda och när är det dags att börja dela på gafflarna?