Hoppa till huvudinnehåll

Storsatsning på idrottskarriär också som gravid

Sophia Backlund med sin häst Hilton II
- Inget lätt beslut, säger Sophia Backlund om att skicka Hilton II till Tyskland för försäljning. Sophia Backlund med sin häst Hilton II Bild: Yle/Anne Teir-Siltanen sophia backlund

Dressyrryttaren Sophia Backlund, 31, siktar målmedvetet uppåt i ryttarkarriären. Efter många intensiva år på tävlingsbanorna gör hon nu ett kort uppehåll för att bli mamma i juni. Planen är att komma tillbaka med ny häst och satsa mot ännu större mål i framtiden.

Under graviditeten har Backlund fortsatt att vara aktiv inom ridsporten. Framgångsrikt har det också blivit. I den sista tävlingen med Hilton II presterade ekipaget nytt individuellt rekord på 65,7 procent.

- Själv hade jag kanske den uppfattningen innan att det kunde vara skadligt att rida under graviditeten, men både barnmorska och läkare har sagt att det går bra att rida så länge det känns bra. Egentligen är det bara bra att hålla på som förut eftersom kroppen är van med det, men falla av ska man förstås inte göra, säger Backlund.

Backlund har talat en del med tränare och ryttarkolleger som varit gravida och många av dem har ridit länge under graviditeten. Däremot är ridning ingen gren som Sofia rekommenderar att man ska börja med under graviditeten om man inte har erfarenhet av det från tidigare.

- Jag har inte lagt märket till någon större skillnad. Enda skillnaden är att man är litet större än vanligt, så tävlingskläderna passar inte längre och jag har fått improvisera med dem. Men nu har jag tänkt att jag inte ska tävla mera för det ser inte så estetiskt ut, säger Backlund.

Backlund upplever att hon fått ett positivt bemötande under graviditeten såväl på tävlingar och bland kommentarerna i sin blogg. Hon säger att det var en överraskning för henne själv att det gick så väl att kombinera ridning och graviditet. Bortsett från att magmusklerna inte kan användas på samma sätt som tidigare har det inte varit några problem. Men hon idkar försiktighet och rider bara bekanta hästar inne i ridhuset.

- Jag rider dressyr inne i manegen och det känns väldigt säkert. Det är mera riskabelt att jag ska falla då jag går där ute på hala isen, säger Backlund.

Målet är Grand Prix

Backlund har hittills tävlat i den så kallade ”lilla rundan” eller Intermediaire I som är en nivå under Grand Prix. Men målet är att nå Grand Prix.

- Mitt mål är att tävla internationellt på Grand Prix nivå. Det har det alltid varit och det kommer det att vara tills jag når det, säger Backlund.

Hur långt är du ifrån ditt mål just nu?

- Det är några års arbete kvar, det är ett stort steg att hoppa över till Grand Prix, men jag är på väg dit hela tiden och jag jobbar mot det sakta men säkert, säger Backlund.

För att utvecklas inom ridsporten krävs mycket tid, träning, tävlingserfarenhet och möjlighet att rida bra och olika hästar. Planen är att hålla en paus på den tid som det behövs från tävlingsridningen nu och söka efter en ny lovande häst. Visionen för framtiden är att ha en egen häst.

- Jag ska försöka hålla mig till en, men känner jag mig själv rätt kommer det kanske inte att vara så långvarigt. Men jag ska försöka då vi har en liten baby som behöver mycket uppmärksamhet, säger Backlund och skrattar.

Backlund ser mycket positivt på framtiden. För henne är det en självklarhet att idrottskarriären kommer att fortsätta även med barn i familjen.

- Det har varit rätt självklart från början att vi är två stycken och att vi har barnet tillsammans och sköter det tillsammans, säger Backlund.

Sophia Backlund med sin häst Hilton II
- Han har ett så stort hjärta och gör alltid sitt bästa, säger Sopia Backlund om 11-åriga valacken Hilton II. Sophia Backlund med sin häst Hilton II Bild: Yle/Anne Teir-Siltanen sophia backlund

Hur tränar eller tränade du under graviditeten? Tipsa andra gravida hur du gjorde för att hålla formen! Har du tävlingsidrottat under graviditeten? Berätta för oss om dina efarenheter av träning och graviditet! Dina tips och erfarenheter kan användas anonymt på Svenska Yles webbsidor och i Yle Vega.

Hur motionerar du under graviditeten?

Läs också

 • Blått isfritt hav, snäklädda fjäll som lyses upp av solen.

  Kampen om det svarta guldet i Arktis

  Norge för den mest expansiva oljepolitiken på decennier.

  Samtidigt som klimatuppvärmningen i Arktis uppmärksammas mer än någonsin för Norge den mest expansiva oljepolitiken på flera decennier. När Finland tar över ordförandeskapet i Arktiska rådet i maj är de arktiska framtidsfrågorna mer akuta än någonsin.

 • Ett porträtt av Donald Trump på hans installationsceremoni.

  Trumps 100 dagar – en cirkus som förändrade världen

  Förvirringen i USA och världen är stor.

  Donald Trumps hundra första dagar vid makten har varit en cirkus utan like. Gång på gång har han stångat pannan blodig då han inte har fått igenom den politik som han har önskat. På en del punkter har han i all fall lyckats. Vi har frågat experter och politiker i Finland om hur de ser på Trumps första tid som president.

Familj

 • En ung flicka sitter på marken med benen i kors och en mobiltelefon i handen.

  Ser ditt barn på nätporr?

  Allt yngre barn porrsurfar, vissa blir beroende.

  I Sverige är medelåldern för pojkar att första gången medvetet börja konsumera pornografi 12.3 år. De yngsta som uppger att de sett nätporr går på förskolan.

 • Gravid kvinna tränar.

  Så tränar du under graviditeten

  Förbered dig för ditt livs största idrottsprestation.

  Fördomar om träning under graviditeten håller på att luckras upp. Det som tidigare förknippades med själviskhet och risk för komplikationer är idag ett medvetet och hälsosamt livsval. Med graviditetsträning förbereder du din kropp för ditt livs största idrottsprestation.

 • Sophia Backlund med sin häst Hilton II

  Storsatsning på idrottskarriär också som gravid

  Baby och byte av häst väntar Sophia Backlund.

  Dressyrryttaren Sophia Backlund, 31, siktar målmedvetet uppåt i ryttarkarriären. Efter många intensiva år på tävlingsbanorna gör hon nu ett kort uppehåll för att bli mamma i juni. Planen är att komma tillbaka med ny häst och satsa mot ännu större mål i framtiden.