Hoppa till huvudinnehåll

SvD: Danmark välkomnar storbanken Nordea

Nordea
Nordea Bild: Lehtikuva / Heikki Saukkomaa Nordea,banker,finanskoncern

Välkommen till Danmark, säger den danska näringsministern Brian Mikkelsen till finanskoncernen Nordea med anledning av bankens hot om att lämna Sverige.

Enligt Mikkelsen har Danmark inte för avsikt att införa en skatt som motsvarar den i Sverige, skriver Svenska Dagbladet.

Sverige vill höja avgiften till "resolutionsreserven"

Sveriges finansminister Magdalena Andersson har föreslagit att avgiften till den så kallade resolutionsreserven ska höjas. Förslaget ledde till att Nordeas vd hotade med att flytta bankens huvudkontor från Stockholm.

På det svarade Magdalena Andersson att det finns vissa fördelar om Nordea skulle flytta. Hon hänvisade till att riskerna för svenska skattebetalare skulle minska om banken flyttar bort från Sverige.

Sedan ingrep ytterligare Nordeas styrelseordförande Björn Wahlroos och sade att banksektorn inte är en ko man kan mjölka i all evighet.

"Självklart att Danmark välkomnar tillväxt och arbetsplatser"

Danmarks näringsminister Brian Mikkelsen (högerpartiet Konservative Folkeparti) säger enligt Svenska Dagbladet att det är självklart att Danmark välkomnar en verksamhet som kan bidra till att det skapas tillväxt och arbetsplatser.

Det gäller även Nordea, om banken skulle ha konkreta planer på att flytta sitt huvudkontor, säger han i en skriftlig kommentar till SvD.

Ministern skriver också att det är enbart positivt om Nordea skulle flytta huvudkontoret till Danmark: En sådan aktivitet skulle befästa Danmarks position som en central leverantör av finansiella tjänster på en internationell marknad.

Enligt Brian Mikkelsen arbetar den danska regeringen målinriktat med att förbättra företagsklimatet i Danmark, och har inte för avsikt att införa en skatt som motsvarar den som Sverige överväger.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes