Hoppa till huvudinnehåll

Svenskis nya chef Joachim Thibblin: Jag är mogen och redo

Joachim Thibblin
Joachim Thibblin Bild: Cata Portin Joachim Thibblin,Svenska Teatern,teaterchefer

Joachim Thibblin har jobbat som teaterchef i många år. Han har lett Åbo Svenska Teater och är för tillfället chef för Esbo stadsteater. Nu tar tar han över efter Johan Storgård som chef för Svenska Teatern.

- Jag känner mig väldigt ödmjuk inför den här uppgiften. Svenska Teatern är den största teatern på svenska i det här landet. Det är en stor uppgift att ta över, säger han till Yle.

Han konstaterar att han har jobbat som teaterchef i över tolv år, och att han sökte chefstjänsten vid Svenska Teatern eftersom han kände att han nu är mogen och redo för den här uppgiften

- Det behövs ju erfarenhet om man ska jobba som teaterchef.

Jag vill inte nu exakt beskriva hur jag har tänkt utveckla teatern. Jag måste först landa i den här organisationen.

Thibblin säger att det ska bli spännande att tillsammans med personalen jobba för att utveckla teatern, och stärka teaterns roll som nationalscen på svenska i Finland.

- Jag vill inte exakt beskriva hur jag har tänkt utveckla teatern. Jag måste först landa i den här organisationen.

Det finns få ställen i dag där du kan gå in i ett rum och lyssna på berättelser och dela upplevelser, och där du till och med måste stänga av din mobiltelefon

Thibblin bedömer att det finns en stor potential för teatern.

- Det finns få ställen i dag där du kan gå in i ett rum och lyssna på berättelser och dela upplevelser live och där du till och med måste stänga av din mobiltelefon. Jag tror att teatern har konkurrenskraft fortsättningsvis.

Han poängterar också vikten av att det spelas teater på det svenska språket.

- I det tvåspråkiga Finland har ju nog det svenska språket en jättestor betydelse!

Det finns nog ekonomiska utmaningar

Thibblin konstaterar att han står inför ganska stora ekonomiska utmaningar. Han säger att först vill ta reda på vad de beror på och sedan bilda sig en egen uppfattning om vad som ska göras.

- Dessutom håller teatrarna i Finland på att gå igenom en reform. Statsandelarna kommer att uppdateras och en ny lag ska i bästa fall träda i kraft i början av 2019. Så vi får se vad det kommer att betyda för teatrarna. Vi står inför många utmaningar.

Det är ett mycket kollektivt arbete att göra teater.

På frågan om vilka styrkor han tycker att han har som chef svarar Joachim Thibblin så här:

Det är att vara en samarbetande och lyhörd chef. Det är ett mycket kollektivt arbete att göra teater. Och vi ska ha gemensamma mål för det vi gör.

- Först ska jag lyssna på personalen.

(Åsa Thodén intervjuade Joachim Thibblin)

Läs mera:

Nu är det klart: Joachim Thibblin är Svenskis nya chef

Det blir Joachim Thibblin som tar över efter Johan Storgård på Svenska Teatern. Styrelsen utsåg enhälligt Thibblin. Valprocessen var krävande eftersom det fanns så många kompetenta kandidater, säger styrelsens ordförande.

Läs mera:

Tomas Jansson: Svenska Teatern valde det trygga och väntade

Tomas Jansson kommenterar valet av Joachim Thibblin som Svenska Teaterns kommande chef.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes