Hoppa till huvudinnehåll

Sydkoreanska åklagare vill arrestera ex-presidenten Park Geun-Hye

Park Geun-Hye ber om ursäkt och bugar.
Park Geun-Hye bad nationen om ursäkt innan hon ställdes inför riksrätt och avsattes Park Geun-Hye ber om ursäkt och bugar. Bild: EPA/YONHAP Park Geun-Hye,Sydkorea

Sydkoreanska åklagare vill arrestera den förre presidenten Park Geun-Hye som misstänks för mutbrott.

Park avsattes tidigare den här månaden och hon förlorade samtidigt sin åtalsimmunitet.

Den förra presidenten misstänks bland annat ha tagit emot miljonmutor av elektronikjätten Samsung som gav minst 33 miljoner euro åt hennes stiftelser.

Hon misstänks också för maktmissbruk och för att ha läckt hemlig information.

"Stor mängd bevis"

- Den anklagade missbrukade sin enorma makt och status som president för att ta emot mutor av företag, säger åklagarämbetet i Seoul i ett uttalande.

Åklagarna försäkrar att de har tillräckliga bevis för att domstolen skall bevilja deras begäran om en arresteringsorder.

- En stor mängd bevis har samlats in så här långt men den anklagade har bestridit de flesta anklagelser och det föreligger en risk för att bevis kommer att förstöras, säger åklagarna.

Åklagarämbetet tillägger att det skulle strida mot alla rättsprinciper om Park inte arresteras.

Den anklagade missbrukade sin enorma makt och status som president― Åklagarämbetet i Seoul

Om domstolen beviljar åklagarämbetets begäran så blir Park den tredje presidenten i landets historia som arresteras för ekonomiska brott.

Två presidenter som stöddes av militären - Chun Doo-Hwan och Roh Tae-Woo - förpassades i fängelse för mutbrott efter att de gick i pension.

Choi Soon-Sil har häktats i väntan på rättegång.
Parks barndomsvän Choi Soon-Sil har redan dragits inför rätta Choi Soon-Sil har häktats i väntan på rättegång. Bild: EPA/YONHAP Sydkorea,Choi Soon-sil gate

Maktmissbruk och läckor

Hennes nära väninna Choi Soon-Sil som kontrollerade två av ex-presidentens stiftelser, har redan ställts inför rätta bland annat för tagande av mutor.

Choi, som är Parks barndomsvän, hade inte hade någon erfarenhet av politik eller administration men fick ändå ett stort inflytande då hon fungerade som Parks inofficiella rådgivare.

Park misstänks ha beordrat sina medarbetare att överlåta stor mängder hemlig information åt Choi trots att hon inte hade någon officiell ställning.

Park anklagas också för maktmissbruk då hon använde sin ställning få att slå hårt till mot tusentals kulturpersonligheter som i tiderna kritiserade hennes far, den långvarige diktatorn Park Chung-Hee. Park styrde Sydkorea med hård hand från år 1961 till år 1979 då han mördades.

Flera andra rättegångar

Åtal har också väckts mot ett tiotal politiker och affärsmän, bland dem familjeföretaget Samsungs vice vd och arvtagare Lee Jae-Yong.

Den stort uppmärksammade rättegången mot Lee inleddes nyligen i Seoul.

Avsättningen av Park utlöste också nyval och presidentvalet kommer att hållas den 9 maj.